A+ A A-

MILANSKA KLINIKA MIJENJA RASPELA IZ POŠTOVANJA PREMA MUSLIMANIMA

milan     Glavna ginekološka klinika u Milanu mijenja sva postojeća raspela sa slikama Djevice Marije, da bi se izbjeglo vrijeđanje sve većeg broja muslimanskih pacijenata.

     "Naši pacijenti pripadaju različitim etničkim skupinama. Želimo da poštujemo sve religije i izbjegnemo bilo kakvu formu diskriminacije. Zbog toga smo odlučili da zamijenimo raspela sa slikom Madonne, koju muslimanske žene također poštuju", izjavio je Basilio Tiso, direktor bolnice Mangiagalli za talijanske dnevne novine La Repubblica.
     Oko 7.000 žena se porodi na Mangiagalli klinici svake godine. Od ovog broja oko 30% su strani imigranti.
     Direktor milanskog islamskog centra Viale Jenner, Abdelhamid Shaari je pozdravio potez, navodeći da je Marija, odnosno Mejrema osoba koju poštuju i muslimani. "Ovo je zaista potez poštovanja naše religije kojeg mi veoma cijenimo, ali bijeli zid bi bio još bolji. Italija je sekularna država, a djeca su anđeli u svakoj religiji", izjavio je Shaari za La Repubblicu.
     Postavljanje križa na kojem je Isus postao je predmetom velike debate u Italiji zadnjih godina, jer muslimanske grupe i nekršćani traže njegovo uklanjanje sa zidova javnih ustanova.
     Iako su crkva i država zvanično razdvojeni u Italiji, zakon iz 1923. godine kojeg je donijela fašistička vlada Benita Mussolinija i koji nikad nije stavljen van snage, definira da simbol raspela treba da stoji u svakoj učionici i sudnici u zemlji, piše DPA.

 (Sarajevo-x.com)