Promo banner

A+ A A-

Srebrenički Glavni imam i Glavni imam Vukovarsko-srijemske županije posjetili džemat "Bosna" u Beču

Džemat  "Bosna" u Beču 01.01.2010. godine je po prvi put nakon što je izašao iz BiH u bh. dijasporu, posjetio prvi imam i povratnik u Srebrenicu, Damir ef. Pestalić. Damir ef. je ujedno i glavni imam u Srebrenici. U Beč je došao da obiđe svoju rodbinu i veliki broj prijatelja. Nakon džume namaza koju je predvodio Ishak ef. Ahmetović, Glavni imam za Srebrenicu Damir ef. se biranim riječima obratio svim prisutnima u džematu dok su oni iščekivali ikindiju namaz. On je doista bio veoma skroman u svom govoru. Rekao je da nije došao ovdje da traži nikakve pare, već jednostavno da prenese pravu sliku i aktuelno stanje svih povratnika u Srebrenici. Naveo je da u Srebrenici kao i svim ostalim džematima koji pripadaju ovom medžlisu ima, oko 800 džematlija. Također je spomenuo, da je nanovo otvoreno 7 džamija, dva mesdžida, napravljene su 3 vakufske kuće a i četvrta je već u završnoj fazi dogradnje, te da su uspjeli isto tako otvoriti i islamski kulturni centar. Damir ef. je spomenuo da su naši povratnici kako u Srebrenici, tako i u cijeloj regiji podrinja potrebni svake vrste pomoći ali je najbolja pomoć kako je on to naveo "...kada nas posjetite ili kada nas nazovete i pitate kako smo i kako nam je zdravlje".

Damir ef. je prisutnim dzematlijama spomenuo; "da svi oni koji su izašli u dijasporu, nisu otišli da bi tamo stalno ostali kao ni svi oni koji su se vratili u Srebrenicu, nisu se vratili da bi tamo vječno ostali. Svima nama bi zajednički cilj trebao da bude, jedinstveni opstanak u našim džematima i uvažavanje rukovodećih izabranih ljudi i njihovih odluka u Rijasetu IVZ u BiH, zajedno na čelu sa reisul-Ulemom dr. Mustafom ef. Cerićem." Na kraju svog obraćanja Damir ef. je pozvao sve prisutne da svaki put kada im se za to ukaže prilika, dođu u Srebrenicu i Potočare, da posjete kako one koji su se tamo vratili, tako i one nad kojima je izvršen najveći genocid posle II svjetskog rata i koji su za slobodu koju mi danas uživamo dali svoje najdraže što su imali, dali su svoje živote. Zato bi svaki džemat u BiH dijaspori trebao svake godine obavezno da obilježi‚ `Dane Srebrenice` i to na javnom nivou, kao što su to uzajamno prošle godine učinili, Medžlis islamske zajednice Srebrenica i muftiluk sandžački na čelu sa muftijom Muamer ef. Zukorlićem", poručio je Damir ef. Peštalić. Nakon ovog obraćanja kod nekih aktivista džemata "Bosna" odmah se rodila ideja da se u prvoj prilici potrude da okupe što veći broj svojih džematlija i da se odazovu kako apelu, tako i pozivu Damir ef. da posjete kulturni islamski centar u Srebrenici i komemorativni centar u Potočarima. Damir ef. isti taj dan je posjetio i džematlije džemata‚ ‘‘Gazi Husrev beg‘‘ i tom prilikom se isto tako kratko obratio svima prisutnima, koji su se okupili u većem broju jer je tu noć bila najavljena Akika od uneke sekretara ovog džemata Muje od Živinica.

Posjeta-Becu-2010

Drugi dan nove kalendarske 2010 godine, ovaj džemat je posjetio i drugi ovogodišnji musafir. Potpisnik ovih redova je u svom redovnom subotnjem obraćanju svim prisutnim džematlijama nakon jacije namaza najavio, h. Idriz ef. Bešića, Glavnog imama Vukovarsko-srijemske županije, te imama, hatiba i mualima u džematu Gunja, koji je ujedno i član sabora IZ u Hrvatskoj. Idriz ef. je održao veoma zanimljivo predavanje na temu "Muslimani u Hrvatskoj" a na kraju predavanja je prikazana prezentacija džemata Gunja kao i islamskog centra koji je u završnoj fazi izgradnje. Idriz ef. Bešić je kako to on spomenu, trenutno najstariji imam po stažu u Hrvatskoj i u tome ga do sad još niko nije pretekao. Na mjesto imama u džematu Gunja je došao prije 28 godina, tačnije 01.01.1982. godine i tačno nakon 28 godina svog marljivog i zapažajućeg rada i djelovanja u Hrvatskoj, on je na samom početku svoje 29 godine radnog staža, prvu džuma namaz klanjao u Beču u džematu "Bosna".

Idriz ef. je spomenuo zanimljiv podatak da se imami u R.Hrvatskoj plaćaju iz sredstava državnog budžeta jer je islam, pored Austrije, Belgije i Španije, priznat isto tako i od strane državne vlasti i u Hrvatskoj. Ovaj vrijedni imam i borac za istinu u širenju islama, svim prisutnim džematlijama je u svom dužem izlaganju, iznio dosta zanimljivih podataka koji nebi mogli stati u jedan kraći tekst kao što je ovaj ali ćemo zbog njihovog značaja i zanimljivosti, spomenuti samo neke od njih.

- Budući kulturni islamski centar u Rijeci će biti jedna od najljepših zgrada ovog grada, kojoj će se diviti svi muslimani kao i ostali građani u R. Hrvatskoj koji prođu gradom Rijeke.

- Džemat u Splitu je od svog postojanja pa sve do danas promjenio 12 imama a od ove godine u ovom gradu se je otpočelo i sa predavanjem islamske vjeronauke u školama.

- Od ove godine se očekuje otvaranje džematskih prostorija na obalama jadranskog mora u gradu Zadru.

- Za stanje koje danas uživaju mnogi muslimani u Slavonskom Brodu, najviše je zaslužan Rasim ef. Zahirović koji je danas imam u džematu Nur u Linzu - Austrija a prije toga je boravio u Slavonskom Brodu.

- Akademsko naobrazovanje prednjači najviše kod muslimana u islamskom centru i džamiji u Zagrebu, gdje postoje trojica braće koji zajedno imaju devet doktorata.

- Vjenčanje koje obavi imam neke džamije u R.Hrvatskoj je validno i priznato čak i kod opštinskih vlasti, pod uslovom da mladenci imaju hrvatsko državljanstvo.

- Svaki musliman koji obavlja svoju vojnu dužnost u vojsci R.Hrvatske, ima pravo da petkom bude slobodan i da ode obaviti džumu namaz.

- Džemat Gunja je prvi džemat koji je nakon II svjetskog rata dobio munaru uz prostorije svoje džamije a godine 1968 ovaj džemat je lično posjetio i tadašnji Reisu-l-Ulema, rahm. Sulejman ef. Kemura. Danas se ezan koji se uči sa munare u Gunji čuje čak do Brčkog, kao i ezani koji se uče sa brčanskih munara, također čuju u Gunji.

Aktivisti džemata "Bosna" su nakon izlaganja i prezentacije od strane Idriz ef. Bešića, kako za gosta tako i za sve prisutne pripremili obilnu večeru sa poznatim bošnjačkim jelima i nezaobilaznim slatkim hurmašicama kao i drugim raznim kolačima.

Na kraju ovog nezaboravnog druženja o kojem će se jos dugo pričati u džematu ‚‘‘Bosna‘‘, Idriz ef. je proučio dovu i zahvalio se svim prisutnima a posebno aktivistima koji vode ovaj džemat, što su mu ustupili mjesto i ukazali povjerenje da se sa svim ovim informacijama o muslimanima u Hrvatskoj a povodom njegove posjete svojim prijateljima u Beču, upravo on obrati i prenese svoje iskustvo kao i informacije sa kojima on raspolaže, svima onima koji su se odazvali na ovo druženje u džematu "Bosna".

Pripremio: Ishak ef. Ahmetović