Promo banner

A+ A A-

Pretraga pitanja

Prijašnje civilizacije

Pitanje

Esselamu alejkum!
Kako islam, odnosno Kur'an tumači postojanje drevnih civilizacija, npr. civilizacije Maja, Inka, zatim sumerskog pisma koji su na glinenim pločicama zapisali sve o Sunčevom sistemu. Usput, mislim da se 2012. godine završava vremenski kalendar kojeg su Maje imale na šta se nadovezuje povratak Anunnaki & Nibiru... Kako se tumači npr. nestajanje Atlantide, zatim pojava NLO - a, stranih civilizacija van planete Zemlje i zašto se u Kur'anu navodi postojanje 7 nebesa?

P.S.Negdje sam čitao da je Zemlja 7. planet za one koji dolaze izvana. Ne znam da li Vam je poznat autor Stephen Hawking itd.
Mislim da shvatate šta je poenta mog pitanja i volio bih da mi javite gdje mogu proćitati odgovor (ako ste u mogućnosti da odgovorite).
 
Odgovor

Pitanja koja spominjete u Vašem pismu spadaju u tzv. oblast naučne fantastike, tj. nedokazanih hipoteza i pretpostavki koje iznose pojedini znanstvenici i novinari golicajući njima maštu znatiželjnih čitalaca i prodajući im, najčešće, maglu. Kur'an, naravno, govori o brojnim ranijim civilizacijama koje se propale ili uništene zbog ovog ili onog razloga, a najčešće je to bilo zbog odavanja razvratu, nasilju i nepravdi i idolopoklonstvu. Kur'an govori o tim narodima i civilizacijama u kontekstu govora o Svojim poslanicima tim narodima, bez poimeničnog spominjanja svih njih. Priča o kalendaru Maja i povratku ove ili one osobe je besposlica koja nema nikakvog značaja. Kur'an govori o Sedam nebesa, ali ne i o njihovoj prirodi i karakteru. Postoje različita tumačenja tog pojma, ali su sva ona u sferi nagađanja i pretpostavki koje nisu argumentovane pouzdanim dokazima. Zato se ne želimo upuštati u te spekulacije i pretpostavke. Nauka se može baviti time i istraživati njihova moguća značenja i smisao, ali trenutno, osim puke znatiželje, ne vidimo praktične koristi od bavljenja pitanjima koje ste naveli u Vašemu pismu.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH