Promo banner

A+ A A-

Pretraga pitanja

O pojmu sedam nebesa

Pitanje

Esselamu alejkum we rahmetullahi we barakatuh!
Znamo svi da je Allah (swt) stvorio sedam nebesa. A piše u suri 41:12, dakle sura Al-Fussilat da je nebo najbliže nama sjajem zvijezda ukrasio.
Da li ovo znači da ovo nebo koje je najbliže nama, da je on sve ono što mi vidimo u svemiru? Dakle zvijezde, mjesec, sunce, galaxije, planete kao Jupiter, Saturnus i Pluton, sve to je na najbližem nebu?
Šta je na ostalih 6 nebesa, ono što mi nismo u mogućnosti vidjeti?

Odgovor

Kur'an spominje sedam nebesa, ali ne pojašnjava pobliže njihovu prirodu i karakter. Postoje neka tumačenja mufessira u tom pravcu (prema nekima sva nebeska tijela koja vidimo su u okviru prvog neba), ali je sve to u sferi nagađanja i pretpostavki. Sigurno je da je sedam nebesa ili svodova stvoreno s dubokim razlogom i svrhom, ali nam ona nije poznata. Nebesa su uređena tako kako su uređena i tu ne možemo ništa učiniti. Neka astronomi istražuju fizičke zakonitosti po kojima su uređena. Mi još uvijek nismo sve uredili u našem životu na Zemlji, pa je preče da o tome razmišljamo i na tom planu radimo, jer tu ponešto i možemo popraviti i urediti. Naravno, ukoliko imate afiniteta za astronomska istraživanja i proučavanja, savjetujemo Vam da nastavite svoja istraživanja u tom pravcu.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH