Promo banner

A+ A A-

Pretraga pitanja

Da li se i kada može graditi na mjestu gdje je bio mezar?

Pitanje:

Esselamu alejkum!

Da li postoji stav islamskih učenjaka o pitanju koliko treba proći vremena da bi se moglo graditi na mjestu gdje se zna da je nekada bio mezar. Riječ je o samo jednom mezaru, ne zna se tačna lokacija mezara na tom placu jer je riječ o osobi koja je poginula u drugom svjetskom ratu.

Odgovor:

Općenito, bez stvarne potrebe ne treba se upuštati u exhumaciju posmrtnih ostataka umrle osobe bez obzira na vrijeme ukopa. U slučaju nužde ili stvarne potrebe to je dopušteno uz odobrenje nadležnih organa. Budući da se u konkretnom slučaju, prema navedenim podacima radi o izolovanom, specifičnom slučaju ukopa davno poginule osobe u privatnom posjedu, a ne u mezarju,  nema zapreke da se, uz saglasnost nadležnih organa, ukoliko to potreba iziskuje, izvrši exhumacija i posmrtni ostaci prenesu u mezarje, odnosno u greblje vjerske zajednice kojoj je umrli pripadao.

Ukoliko se ne zna tačna lokacija mezara, nema zapreke da se spomenuti plac koristi za gradnju. Ako se tokom gradnje otkriju kosti ukopane osobe, treba ih premjestiti na drugu lokaciju i ukopati.

Da li postoji stav islamskih učenjaka o pitanju koliko treba proći vremena da bi se moglo graditi na mjestu gdje se zna da je nekada bio mezar. Riječ je o samo jednom mezaru, ne zna se tačna lokacija mezara na tom placu jer je rijec o osobi koja je poginula u drugom svjetskom ratu.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH