Logo

Dileme mladih u vjeri

Pitanje

Esselamu alejkum!

Žvim u inostranstvu. Nedavno sam dobila uputu od Allaha dž.š., neka je Hvaljen i Slavljen On. Pokajala sam se nakon življenja "zapadnog načina života" (kao što živi većina naše omladine nažalost). Sada redovno obavljam namaz i pokušavam da naučim što više o islamu. Naime promijenila sam način življenja ka boljem. Ali sada se toliko bojim da ću zgriješiti da sam se potpuno izolovala od ljudi. Studiram na fakultetu gdje sam u kontaktu sa muškim i ženskim osobama kao i na mjestu gdje radim.Uvijek strepim i opterećujem ljude oko sebe i ukućane svoje pitanjima na koje je nemoguće odgovoriti. Jednostavno mi je teško da izbalansiram svoj život, tako da mi vjera bude lahka, a ne da plačem svaki dan od prevelikog straha.

I pored svega imam "došaptavanje šejtanovo" (mislim na glas iznutra koji mi uvijek ulijeva negativnosti i užasne misli) i pravi mi osjećaj panike. Da li ja smijem ponekad slušati muziku, naprimjer ili izaći sa prijateljicom na mjesto u restoran koji ima i bar gdje se služi alkohol (naravno ne konzumiram ga!) radi opuštanja? Da li je uredu naklanjavati propuštene namaze koje smo propustili radi odlaska na čas, posao, u kupovinu..itd? Nadam se insha Allah da ćete mi odgovoriti bar dio ovoga pitanja. Neka vas, dragi brate, Allah nagradi za pomoć koju pružate ljudima!

Esselamu alejkum!

 

Odgovor

"Bojte se Allaha onoliko koliko ste u stanju!" - kaže Uzvišeni u jednom ajetu. Poslanik a.s. u jednom hadisu je rekao: "Vjera je lahka; niko se neće nadjačavati s vjerom, a da ga ona neće savladati". Nije mudro niučemu pretjerivati, pa tako ni u manifestovanju znakova teobe i povratka iskonskoj vjeri - islamu. Posebno ako to izvodi izvan okvira normalne reakcije i ponašanja. Pretjerivanje, koje se svakako razlikuje od osobe do osobe, i od situacije do situacije, može dovesti do brzog zasićenja ili suočavanja sa nerješivim problemima. Zato Vam savjetujemo da se konsultujete sa Vašim lokalnim imamom koji bolje poznaje stanje i situaciju u Vašoj sredini. Velika je stvar da ste uspjeli odbaciti loše navike i islamu strani stil života i usmjeriti se istinskim vrijednostima u životu. Sigurno je da ćete se suočiti, kao i drugi muslimani, sa iskušenjima, ali je važno da sami sebe ne dovodite u situacije koje obiluju kušnjama raznih vrsta. Također, savjetujemo Vam da sebi nađete srodno društvo, čestito i iskreno, koje će Vam biti od pomoći u životu, a ne ono koje će pomagati šejtanu protiv Vas. Nema smetnje da ponekad poslušate muziku koja ne podstiče na griješenje, traćenje vremena, devijantno ponašanje, ako toga ima u Vašem okruženju.

Namaze koje propustite klanjati na poslu trebate naklanjati. Nema smetnje da spojite podne i ikindiju, odnosno akšam i jaciju u slučaju da niste u mogućnosti svaki namaz klanjati na vrijeme.

Ponavljamo, islam treba shvatiti kao radost i ljepotu življenja u okrilju vjere i oslanjanja na Uzvišenog Allaha dž.š., vjere koja će nam olakšati savladavanje životnih teškoća i napora učeći nas etici odgovornosti, ličnog i društvenog poštenja, pravde i pravičnosti. Naravno, razočarenja u ljude su moguća i to je sastavni dio života, a islam je tu da nam i u tome pomogne. Neka Vam Uzvišeni pomogne i vodi Vas pravim putem.
Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.