Promo banner

A+ A A-

Pretraga pitanja

Da li i djeca snose posljedice loših djela svojih roditelja?

Pitanje:

Selam!

Moje pitanje je obimno, ali stvarno ne znam kome drugom da se obratim a da ostanem anoniman i da dobijem odgovor.

Situacija je sljedeća. Student sam, i imam 22 godine, i tek prije godinu i nešto dana sam se počeo vraćati Uzvišenom Allahu. Zbog izrazite težine ovog vremena, ali i velike Allahove milosti, polahko, dan za danom, korak po korak, u svoj život uvodim jedan po jedan farz i sunnet. Mislim da shvatate o čemu je riječ. Eh, sad. Bukvalno sam, u jednom trenutku, čitajući jedan od tekstova o Islamu i njegovim propisima, shvatio da sve (99%) stvari koje posjedujem ja i moja porodica su, po mišljenju, haram (moji roditelji ne klanjaju, ne obaziru se na neke stvari, ali nije ni to toliko bitno). Majka je uzimala kredit više puta, otac je "platio" posao, itd. Tom logikom, sve kupljeno tim parama je haram, a to je skoro sve u kući. Ja sad ne znam kako da se ponesem u ovoj situaciji, a naročito teško mi pada to što mi je rekla na kraju jednog od mojih školovanja da ga je platila kreditom, a ja to nisam znao. Stvarno imam dosta znanja i trudim se svakim danom da učim o svemu i svačemu, ali se sada bojim da je sve to moje znanje haram i ne znam kako da izađem iz te situacije. Evo npr. bavim se programiranjem web stranica, i za to mi je potreban laptop i internet, koji se/su plaćeni haram parama mojih roditelja ili na neki drugi način. A ja, da bih ohalalio bilo šta, mogu se samo baviti onim što znam, a kao što već rekoh, bojim se da mi je i znanje haram.

Molim Vas, pomozite mi. Psihički mi je jako teško ovo sve podnijeti, jer pored svega, ne vidim izlaza. Molim Allaha dž.š. da mi pomogne, a i Vama također, te da mi uspijete ukazati na to šta da uradim kako bih stekao halal imetak i očistio ono što je haram.

Odgovor:

Prije svega zahvaljujte Allahu na uputi koju vam je dao. Nema potrebe da se opterećujete sa onim što se desilo prije i što su radili vaši roditelji, jer osnova učenja u islamu jeste da svako odgovara za svoje vlastite postupke. Znanje koje ste stekli je vama dozvoljeno jer ste vi uložili trud na putu sticanja znanja. Vi niste imali uticaja na njih prilikom donošenja njihovih odluka. To što ste vi dobili preko njih za vas je dozvoljeno jer nije ukradeno niti je tuđe. Vodite računa da vaš posao bude halal i da stečeni imetak trošite u halal svrhe.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH