Promo banner

A+ A A-

Pretraga pitanja

Akika i nadijevanje imena djetetu

 

Pitanje:

Esselamu alejkum!

Dobili smo kćerkicu, hvala Allahu dž.š. na tome, i sada me interesuje sljedeće:

1. Proučio sam ezan i ikamet prve prilike kada je to bilo moguće po rođenju djeteta, ali nisam je pozvao 3 puta po imenu njenom i majkinom. Da li opet da proučim ezan i ikamet i pozovem je po imenu, i nakon toga proučim dovu za novorođenče?

2. Da li treba meso od akike ( koje cemo insallah zaklati ubrzo jer nismo stigli 7, 14 dan ) trebamo podijeliti kao meso kurbana ( jer sam to upravo procitao na sajtu rijaseta ) ili trebam napraviti gozbu za prijatelje, rodjake od tog mesa?

 

Odgovor: 

Esselamu alejkum!

1. Budući da ste proučili ezan i ikamet novorođenčetu, nema potrebe da ponavljate učenje ezana i ikameta niti šta drugo u vezi tog pitanja. Ovi propisi inače nisu iz kategorije obaveza tako da ih ne treba naknadno obavljati.

2. S mesom kurbana za akiku se nešt drugačije postupa, tj. ne zadržava se ništa za sebe, već se dijeli u cijelosti, ili priređuje sohbet za prijatelje i rodbinu i servira se u cijelosti. U nuždi, može se zadržati nešto za sebe i porodicu. Neka Vam je mubarek rođenje kćerkice i neka joj Allah podari zdravlje, uputu i lijepu nafaku.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH