A+ A A-

Pretraga pitanja

Rad na patologiji

Pitanje:

Selam alejkum! 
Završila sam fakultet prije 5 godina i radila sam u laboratoriji u bolnici na patologiji u Skandinaviji.
Tu istražujemo bolesti uz pomoć ljudski organa. Npr. ako neko akutno operiše slijepo crijevo, nama taj organ dolazi u laboratoriju da mi istražimo uzrok te akutne operacije. Isto tako desi se da nam dolaze organi od osoba koje su preselile, da bi se znao razlog njihove smrti. To bi se nekako moglo izbjeći (od osoba koje su preselile) jer tih analiza nema toliko puno. Čula sam od nekih prijatelja, da je moj posao haram.

Ja se ne bih složila s njima (ali ipak vas pitam, za savjet) jer taj posao što mi radimo, je veoma važan. Recimo da jedna osoba boluje od raka. Onda se uzmu nalazi iz tog organa, da bi se tačno utvrdilo koja je vrste raka u pitanju. Tako bi čovjek dobio tačnu dijagnozu, da se zna kroz kakvu terapiju čovjek treba da prođe te tako ozdravi.

Pošto završavam i farmaciju, da li mi halalnije da radim u apoteci ili na patologiji? Na patologiji nemam nikakvog kontakta sa pacijentima, dok se u apoteci svakodnevno susrećem sa mušterijama.

 

Odgovor:

Esselamu alejkum!

Čestitamo Vam na uspjehu u školovanju i radu. Kada je riječ o Vašem poslu u bolnici na Odjelu za patologiju, gdje se bavite proučavanjem oboljelih ljduskih tkiva i organa radi otkrivanja uzročnika bolesti, to je šerijatski dozvoljen postupak i rad i oni koji Vam prigovaraju na tome nisu u pravu. Opći interes nalaže da se u granicama potrebnog i nužnog, secira dio tkiva ili organa umrle osobe radi otkrivanja uzroka bolesti i utvrđivanja načina njenog preveniranja.

Također, nema ništa sporno da radite u apoteci. Oba posla su dozvoljena pa se opredijelite za ono što Vam više odgovara.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH