A+ A A-

Pretraga pitanja

Reklamiranje svadbenih salona

Pitanje:

Selam!

Da li je dozvoljeno reklamirati i uzimati naknadu za reklamiranje svadbenih salona, odnosno poslovnih prostora, restorana za organizaciju svadbi koji možda u svome asortimanu ovisno od zahtjeva gostiju mogu imati i alkohol ili svinjetinu, s obzirom da je svima poznato kakvih gostiju i kakvih svadbi danas ima? Također, uz svaki 'oglas' bi stajao podatak da li se u tom svadbenom salonu može organizirati svadba koja će zadovoljiti potrebe muslimana, tj. halal jelovnik i sl.

Isto tako, da li je dozvoljeno reklamirati salon vjenčanica ako znamo da krojačica kroji vjenčanicu koja možda i ne zadovoljava islamske propise, a s druge strane može skrojiti i vjenčanicu za sestre koje nose hidžab, što uglavnom ovisi od krajnjeg korisnika?

 

Odgovor:

S obzirom na to da namjeravate reklamirati prostor za svadbe koji sam po sebi nije zabranjen smatramo da nema zapreke da to činite uz napomenu da ne reklamirate nešto što je zabranjeno. Prema tome, ne smije se isticati da se u restoranu nude alkoholna pića i slične zabranjene stvari i poslovi.

Nošenje vjenčanica, također, samo po sebi nije zabranjeno, pa samim tim i njihovo reklamiranje. Međutim, ako bi se na reklamama vidjele ženske osobe odjevene u kratke ili uske ili providne vjenčanice onda bi to reklamiranje bilo zabranjeno zbog spomenutih fotografija.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH