A+ A A-

Pretraga pitanja

Kako postupiti sa pronađenom tuđom stvari

Pitanje:

Esselamu alejkum!

Moj rahmetli otac je 1996-97. godine našao zlatni prsten, koji je u dogovoru sa suprugom (moja majka) zamijenio za zlatnu ogrlicu. Majka je tu ogrlicu nosila do momenta kad joj je čovjek na ulici rekao da je skine i da je ne nosi "nije pitala za razlog". Majka je ogrlicu skinula i nikad je više nije nosila. Ja sam jednu noć sanjao zlatnu ogrlicu sa privjeskom na kojem su bila arapska slova. Pitanje je šta da radimo sa tom ogrlicom, da li da je zadržimo ili prodamo? Ako je prodamo, da li novac da potrošimo za naše potrebe ili da podijelimo sadaku?

 

Odgovor:

Esselamu alejkum!

Uzimanje pronađene tuđe imovine u posjed s ciljem da se sačuva i preda vlasniku tretira se pohvalnim djelom u našem mezhebu. To se smatra jednim vidom saradnje u dobru. Svevišnji kaže: “Sarađujte u dobročinstvu i bogobojaznosti...”. Vjerovjesnik, a.s., u jednom hadisu veli: “Allah pomaže čovjeku sve dok on pomaže drugima.” (Muslim) Međutim,  uzimanje pronađenog predmeta s ciljem prisvajanja je zabranjeno (haram).

Pronalazač je dužan na prigodan način obznaniti da je pronašao izgubljenu tuđu imovinu. U konkretnom slučaju pronalazač je pogriješio što je uzeo pronađenu imovinu u posjed s namjerom da je koristi za sebe, a ne da je sačuva i preda vlasniku. S obzirom na to da je pronalazač tj. Vaš otac u međuvremenu preselio na drugi svijet, a da vam je majka kako se razumije iz pitanja još uvijek živa, a ona je bila saučesnik, potrebno je da ona učini teobu (pokajanje), a potom uradi ono što se propustilo učiniti neposredno nakon pronalaska tj. oglasi pronalazak izgubljene imovine. Ukoliko se vlasnik javi i dokaže vlasništvo, treba mu predati imovinu i zatražiti halal za učinjeni propust oglašavanja pronalaska i promjene forme predmeta. Ako se vlasnik ne javi, imovinu treba podijeliti u njegovo ime u dobrotvorne svrhe, tj. ogrlicu trebate prodati i novac podijeliti.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH