Promo banner

A+ A A-

Pretraga pitanja

Davanje muslimanskih imena kućnim ljubimcima

Pitanje:

Molim Vas da nam sa stajališta časne vjere islama ukratko obrazložite štetnost pojave da muslimani u Bosni i Hercegovini svojim ljubimcima (pas, mačka) daju muslimanska imena poput imena Sara, Refija, Bakir itd.

Odgovor:

Od muslimana se traži da postupaju humano prema životinjama i zabranjuje im se njihovo mučenje. U više hadiskih predanja se spominje nagrada za human odnos prema životinjama, ali i kazna za nehuman odnos prema njima. Allahov Poslanik, a.s., je rekao: „Žena će biti kažnjena zbog mačke. Zatvorila ju je dok nije krepala, pa će zbog nje biti u vatri. Ona je nije nahranila i napojila kada ju je zatvorila, niti ju je pustila da se hrani sa zemlje.“ (Buharija i Muslim)

Iako se od vjernika traži da budu humani prema životinjama, ipak se životinje ne mogu tretirati kao ljudska bića, jer Allah je čovjeka uzdigao na viši stepen od životinja. U Kur'anu se kaže: „Mi čovjeka stvaramo u skladu najljepšem. (Et-Tin, 4) Allah je, također, čovjeka učinio namjesnikom na Zemlji i omogućio mu da druga stvorenja koristi za svoje potrebe. Uzvišeni je rekao: „On je za vas sve što postoji na Zemlji stvorio..“ (El-Bekare, 29) Prema tome, davanje ljudskih imena životinjama je jedan vid skrnavljenja ljudskog ugleda i dostojanstva, pa ga treba izbjegavati. Takav postupak može dovesti do narušavanja dobrih međuljudskih odnosa i širenja mržnje među vjernicima, a to je očiti grijeh. Nije daleko da se takav postupak shvati kao zlonamjerno djelo i izrugivanje konkretnim osobama koje imaju takva imena. Svevišnji u Kur'anu kaže: „O vjernici, neka se muškarci jedni drugima ne rugaju, možda su oni bolji od njih, a ni žene drugim ženama, možda su one bolje od njih. I ne kudite jedni druge i ne zovite jedni druge ružnim nadimcima! Ružno li je svojstvo griješiti nakon što se uzvjerovalo. A ko se ne pokaje - to su ustvari nasilnici.“ (El-Hudžurat, 11) Vjerovjesnik a.s. je kazao: „Ne vjeruje onaj ko ne želi svome bratu ono što želi sebi.“ (Buharija i Muslim)

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH