Logo

Spuštanje odjeće ispod članaka ukoliko nije iz oholosti

Pitanje:

Esselamu alejkum

Prije nekog vremena sam u jednom članku naišao na hadis posljednjeg Allahovog poslanika s.a.w.s. za koji nisam ranije znao, a tiče se odijevanja muškaraca. U nastavku navodim isječak iz članka u kojem se spominje ovaj hadis:

prenosi se od Ebu Se'ida El-Hudrija da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Odjeća mu'mina treba biti do pola potkoljenice, a nema grijeha u onome što je između pola potkoljenice i članaka. Ono što je ispod toga (tj. članaka) to će biti u Vatri, a ko iz oholosti nosi odjeću ispod članaka Allah neće gledati u njega na Sudnjem danu."

 S obzirom da se u hadisu spominju dva slučaja: spuštanja odjeće ispod članka i spuštanje odjeće ispod članka iz oholosti, i za svaki od ovih slučajeva se vezuje odgovarajuća kazna, volio bih da mi objasnite na koji način se sa ovim hadisom može pomiriti stav da spuštanje odjeće ispod članka nije haram ukoliko nije iz oholosti?

 

Odgovor:

Esselamu alejkum!
U drugom slučaju kazna je uvjetovana razlogom oholosti, pa u slučaju da tog razloga nema nema ni kazne.  Klauzula "razlog oholosti" spominje se i u hadisu u kojem se navodi da se Ebu Bekr požalio Vjerovjesniku a.s. na dužinu svoje odjeće, pa mu je odgovorio da on to ne čini iz oholosti. Na temelju toga, neki učenjaci smatraju da se prijetnja kaznom u hadisu odnosi samo ako se to čini iz oholosti. Drugi hadis ograničava ili pojašnjava prvi. U svakom slučaju, mnogo je važnije da muslimani svojim ponašanjem, moralom, uređenošću zajednice, društva i države budu primjer drugima od toga da se kao muslimani napadno legitimišu svojim izgledom, a njihovo individualno i kolektivno ponašanje odudara od učenja islama. Također, u konkretnom slučaju, bolje je da se držite preporuke Vjerovjesnika a.s. i izbjegnete zonu sumnjivoga tako što svoju odjeću nećete spuštati niže od članaka.

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.