edukativna platforma Islam.ba

A+ A A-

Sve aktivnosti u Muftijstvu bihaćkom usmjerene da se pomogne običnom čovjeku

  • 0101

Imami, džematski odbori i medžlisi sa svim odjelima Muftijstva bihaćkog od pojave korona virusa užurbano rade na pružanju adekvatnih humanitarnih usluga ugroženom stanovništvu. Pored brojnih smjernica koje su izdane džematlijama u pogledu obreda, muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić je naložio svim odjelima i medžlisima da zajedno sa imamima i džematskim odborima budu na dispoziciji džematlijama, pogotovo onima kojima je kretanje onemogućeno.

Medžlis IZ Velika Kladuša je sve svoje kapacitete stavio na raspolaganje i posvećenim djelovanjem imami i džematski odbori servisiraju usluge za bolesne i starije osobe. Pored ovih usluga, imami kroz svoje kontakte sa džematlijama nastoje pružiti psihološku podršku džematlijama kako bi i na tom polju ojačali i stekli svojevrsni psihološki imunitet, ističe Ismet-ef. Mustedanagić, glavni imam Medžlisa IZ Velika Kladuša.

U Cazinu je Islamska zajednica stavila svoje kapacitete džematlijama i svim ljudima. Dobra koordinacija Gradske uprave sa Medžlisom IZ Cazin i zajedničko učešće u gradskom kriznom štabu i kriznim štabovima mjesnih zajednica doprinijele su izuzetno dobrim rezultatima u suzbijanju ovog opakog virusa. Takva je situacija i u Bužimu, Bosanskoj Krupi, Sanskom Mostu i Bosanskom Petrovcu.

U skladu sa preporukama Muftije bihaćkog hafiza Mehmed-ef. Kudića pri Medžlisu IZ Bihać formiran je tzv. krizni štab Medžlisa za pomoć i podršku građanima Bihaća. Mensur-ef. Ćehić, glavni imam Medžlisa IZ Bihać naglašava da je otvorena je telefonska linija od nastupanja krize pri online Savjetovalištu Odjela za brak i porodicu Medžlisa IZ Bihać od sada se stavlja u funkciju call centra svim ugroženim kategorijama kojima je pomoć neophodna, a u svrhu bržeg i adekvatnijeg organizovanja pomoći potrebnim građanima. Za džematlije (građane) koji zatraže pomoć angažovani su volonteri Mreže mladih i Humanitarnog sektora raspoređeni po džematima a aktivnostima unutar džemata će koordinirati imami. Volonteri će pomagati osobama starijim od 65 godina i hroničnim bolesnicima koji su sami u izolaciji i nemaju pomoć u dostavi hrane i lijekova..

U bosanskohercegovačkom entitetu RS, medžlisi Islamske zajednice zajedno sa imamima i džematskim odborima također provode brojne aktivnosti. S obzirom da je veliki postotak bošnjačkog stanovništva u RS-u starija populacija, medžlisi su putem odjela; Mreže mladih, odjela za brak i porodicu, te odjela za društvenu brigu stalno na terenu i pružaju potrebne usluge naših ljudima kojima je kretanje onemogućeno zbog vanrednih mjera. Ajdin-ef. Hrnić, koordinator Mreže mladih Medžlisa IZ Kozarac, naglašava da je Mreža mladih Medžlisa IZ Kozarac pokrenula akciju pomaganja ugroženom stanovništvu, a da će Medžlis organizirati dostavu humanitarnih paketa kod onih porodica koji ne mogu sebi priuštiti kvalitetniji obrok. Slične aktivnosti se provode na prostoru Medžlisa IZ Bosanski Novi, gdje imami i Mreža mladih realiziraju veliki broj sličnih akcija, te Prijedoru i Bosanskoj Kostajnici.

Muftijstvo bihaćko na čelu sa muftijom hafizom Mehmed-ef. Kudićem na dnevnoj bazi dobija informacije, te koordinira aktivnosti i usmjerava rad na terenu. S obzirom da su redovne aktivnosti džemata svedene na minimum, da je u velikom broju džemata pokrenut i online mekteb, aktivnosti pružanja usluga našim džematlijama na razne načine je ostao jedna važna karika povezanosti džematlija sa imamima i Islamskom zajednicom, ističe Haris-ef. Veladžić, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva bihaćkog.