A+ A A-

Odvijanje nastave i mektepske pouke na području Muftiluka tuzlanskog

dzemat 1

S obzirom na vanredne okolnosti i obustavu nastave i mektepske pouke, nastavnici i profesori Islamske vjeronauke i muallimi na području Muftiluka tuzlanskog, kao i profesori u Behram-begovoj medresi, prateći instrukcije državnih organa i Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, nastoje na adekvatan način odgovoriti ovom izazovu.

U proteklim danima grupa vjeroučitelja je pristupila snimanju časova Islamske vjeronauke za svih devet razrede osnovne škole i prva dva razreda srednje škole. Snimljeni videozapisi bit će dostupni svim vjeroučiteljima na području Tuzlanskog kantona putem online platforme ili na drugi način, a vjeroučitelji prate odluke i smjernice Ministarstva obrazovanja i Pedagoškog zavoda Tuzlanskog kantona.

Muftijstvo tuzlansko koordinira ovaj proces, posebno nastojeći da pruži adekvatnu podršku vjeroučiteljima Muftiluka tuzlanskog na području Posavskog kantona, Brčko Distrikta i bosanskohercegovačkog entiteta RS, gdje će vjeroučitelji također nastojati da realiziraju nastavu iz Islamske vjeronauke postupajući prema uputama nadležnih ministarstava obrazovanja.

I muallimi na području ovog muftiluka uspostavili su komunikaciju s učenicima mektepske pouke, te je rad nastavljen putem različitih online platformi. U tom pogledu Muftijstvo tuzlansko će pratiti odvijanje ovog vida edukacije, a na bazi saradnje sa nadležnom upravom Rijaseta Islamske zajednice. Roditelji učenika su već u velikom broju podržali ove aktivnosti i ostvarena je dobra saradnja između muallima, učenika i njihovih roditelja.

U Behram-begovoj medresi svi učenici i profesori uključeni su u izvođenje online nastave putem platforme Google Classroom. Učenici su se vrlo brzo navikli i nema poteškoća s njihovim učešćem u realizaciji, a ovakav vid nastave će se odvijati sve dok to okolnosti budu nalagale.

Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović zahvalio se svima koji su uključeni u pripremu i realizaciju nastave i mektepske pouke u ovim vanrednim okolnostima. Učenicima, nastavnicima, profesorima i muallimima poželio je dobro zdravlje nadajući se da će, uz Allahovu pomoć, uspješno obaviti svoje zadaće.