Promo banner

A+ A A-

Održana manifestacija Banjalučka muradija - noć želja, potreba i čežnji

01 03 2020 01 muradija

U Ferhat-pašinoj džamiji u Banjaluci u subotu, 29. februara 2020. godine iza akšam namaza održana je manifestacija „Banjalučka muradija“, povodom mubarek noći Lejetu-l-regaib.

Dovu na murad proučio je muftija Nusret-ef. Abdibegović koji je i autor dove kao i idejni pokretač manifestacije. Dova na bosanskom jeziku glasi:

"Gospodaru svjetova, mi okupljeni večeras u Ferhadiji džamiji Tebi povjeravamo stanje naših duša, potrebu i čežnju života naših, molimo Te, tako ti Tvoje neizmjerne milosti, smiluj nam se i obraduj nas. Amin!

Milostivi Allahu molimo Te da naše ibadete, dove i sadake, u kabul i u sevap upišeš. Osvjetli nas uputom vjere islama, obraduj nas radostima života, da slijedimo put Poslanika i da na Sudnjem danu zaslužimo njegov šefaat. Amin!

Uzvišeni Allahu, molimo Te da naši uzdasi budu dova za Tvoj oprost i snaga za naš sutrašnji život, a suzne oči znak čežnje susreta s Tobom. Amin!

Molimo Te, da posjetioce Murad dove, iz ljubavi prema vjeri, obraduješ svojom milošću i uputom. Smiluj se njima, smiluj se njihovim evladima, smiluj se njihovim porodicama, smiluj se njihovim umrlima. Molimo Te ukabuli njihove dove kojima Te mole u ovoj velikoj noći, noći želja. Amin!

Svemogući Allahu, molimo Te podari mir i slogu među ljudima i narodima svijeta. Neka svi složno žive u miru slaveći i veličajući Tebe, Gospodara svjetova. Molimo Te, o Bože naš, da ovom gradu šeher Banja Luci i svim gradovima naše Domovine Bosne i Hercegovine daruješ napredak, prosperitet i svjetliju budućnost uz obilje opskrbe, nafake i potomstva. Amin!

Milostivi Allahu, mi okupljeni u ovoj Ferhat-pašinoj džamiji, u ovoj mubarek noći, svjedočimo našu vjeru izgovarajući kelime šehadet.... Ja srcem vjerujem i jezikom očitujem da nema drugog Boga osim Allaha, i svjedočim da je Muhammed Božiji rob i Božiji poslanik. I vjerujući u Tebe glasno učimo dovu... Gospodaru naš podari nam dobro ovog i dobro budućeg svijeta, zaštiti nas od džehennemske kazne, uvedi nas u Džennet sa Tvojim odabranim robovima. Amin!"

U programu manifestacije pored imama Muftijstva banjalučkog i imama susjednih medžlisa učestvovali su učači Kur'ana hafizi Hamza Lavić i Muamer Okanović, Hazim Lepir, Mufid Omerčić i Ćamil Hajdarević. Zikr je vodio šejh Sirija Hadžimejlić, a Emsau-l-husna (Allahova lijepa imena) proučio je hor imama Muftijstva banjalučkog.

(Preporod.info)