Logo

Muftija zagrebački Aziz ef. Hasanović boravio u prvoj službenoj posjeti muftiji bihaćkom

  • Published in
  • Kategorija: Muftijstva
  • Štampa

25 02 2020 04 bihac

Predsjednik Mešihata Islamske zajednice (IZ) u Hrvatskoj i muftija zagrebački Aziz ef. Hasanović boravio je u prvoj službenoj posjeti Muftijstvu bihaćkom otkako je na dužnosti muftija hfz. Mehmed ef. Kudić, sa kojim je razgovarao o trenutnoj saradnji i načinima njenog unaprjeđenja.

Muftija Kudić je ovom prilikom kazao da su Muftijstvo bihaćko i Mešihat IZ u Hrvatskoj naslonjeni jedni na druge i da aktivnosti koje se provode u Hrvatskoj s posebnom pažnjom prate i vjernici iz Bihaćkog muftijstva, s obzirom na to da je ovo muftijstvo „zapadna kapija Bosne“ i što najveći dio geografskog prostora graniči sa Republikom Hrvatskom.

Muftija bihaćki je gostima predstavio tekuće i naredne aktivnosti Muftijstva, te iskazao spremnost za nastavak i unaprjeđenje dosadašnje saradnje. Ovom prilikom je istaknuo i pohvalio uspješne projekte koje realizira Islamska zajednica u Hrvatskoj, posebno naglašavajući izgradnju infrastrukture i međunarodnu saradnju.

Muftija zagrebački podsjetio je da je Islamski pedagoški fakultet  (IPF) u Bihaću vrlo važna karika i spona koja učvršćuje veze dva muftijstva, te da najveću podršku aktivnostima Mešihata IZ u Hrvatskoj imaju upravo iz Bihaćkog muftijstva.

Uputio je poziv muftiji Kudića da posjeti Mešihat IZ u Hrvatskoj, da održi hutbu i predvodi džuma-namaz u Zagrebačkoj džamiji, te posjeti institucije IZ u Hrvatskoj.

Također, govorio je i o iskustvima u radu i saradnji s mnogobrojnim institucijama i pojedincima, s ciljem što bolje afirmacije islama, muslimana i Islamske zajednice u hrvatskom i evropskom društvu.

Ovom prijemu su prisustvovali Mevludi ef. Arslani, zamjenik muftije, mr. Nermin ef. Botonjić, sekretar Mešihata IZ u Hrvatskoj, doc. dr. Hajrudin Hodžić, dekan Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću, Sabahudin ef. Begić, sekretar Muftijstva i Nazif ef. Horozović, saradnik za medije Muftijstva bihaćkog.

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.