Logo

Zenica: Implementiran pilot projekat pomoći starijim i iznemoglim osobama „Smilujmo im se kao što su se oni nama smilovali”

  • Published in
  • Kategorija: Muftijstva
  • Štampa

25 02 2020 01 pomoc stari zenica

U utorak 25. februara 2020. godine u posjeti Muftijstvu zeničkom boravio je rukovodilac Ureda za društvenu brigu Rijaseta IZ u BiH Ibrahim ef. Malanović, sa saradnicama mr. Eminom Bešlijom i Amelom Brdar.

Sastanku u Muftijstvu, kojim je predsjedavao muftija zenički hfz. dr. Mevludin ef. Dizdarević, prisustvovali su i rukovodioci službi Muftijstva Edin Kavazović i Adnan Husić, kao i koordinatori za društvenu brigu i članovi tima na projektu posjeta starim i iznemoglim osobama mr. Džemal ef. Salkić, hfz. Amir ef. Kaknjo i Tarik ef. Sarajlić.

Na sastanku se, između ostaloga, razgovaralo o realiziranju zajedničkih projekata humanitarnog karaktera, a posebna pažnja posvećena je pilot projektu pomoći starijim i iznemoglim osobama – kućna njega ”Smilujmo im se kao što su se oni nama smilovali”, koji se realizira na području medžlisa Islamske zajednice Zenica i Sarajevo. U okviru ovog projekta aktivisti Medžlisa Islamske zajednice Zenica u protekla dva mjeseca posjetili su 92 osobe, od koji su 42, pored toga što su samci, i slabog imovinskog stanja. U realiziranje ovog projekta uključeno je 35 imama i 48 aktivista iz džemata.

Također, na sastanku je istaknuto da Islamska zajednica putem Ureda za društvenu brigu pruža ruku pomoći onim kategorijama kojima je pomoć uistinu potrebna, te da je teško nabrojati sve kategorije do kojih ova pomoć stiže, ali da se poseban senzibilitet pokazuje prema potrebama povratnika, socijalno ugroženih, učenika i studenata, bolesnih, starih, migranata, te javnih kuhinja. Posredstvom saradnika i koordinatora na terenu, posebno uposlenika Islamske zajednice, Ured svakodnevno ostvaruje neposredan kontakt s ljudima u potrebi u svim dijelovima Bosne i Hercegovine, a u projektima nerijetko učestvuju i volonteri svih životnih dobi.

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.