Promo banner

A+ A A-

Muftija bihaćki posjetio bošnjačke džemate u Njemačkoj

Warning: No images in specified directory. Please check the directory!

Debug: specified directory - https://islamskazajednica.ba/galerija/14-02-2020-03-kudic-njemacka

Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić je na poziv predstavnika Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj od 7. – 10.2.2020. boravio u posjeti pokrajini Sjeverna Rajna – Vestafalija i prisustvovao brojnim značajnim događajima Islamske zajednice u ovoj pokrajini.

Džuma-namaz u Dortmundu i predavanje u Bochumu

Muftija Kudić je zajedno sa svojim domaćinom u Dortmundu Omer-ef. Sarajlićem obišao zemljište koje je kupljeno za potrebu izgradnje novog Islamskog-kulturnog centra u Dortmundu, a potom je predvodio džuma namaz i proveo poslije podne u ugodnom razgovoru sa džematlijama. Muftija Kudić je istakao veliki značaj ovog džemata u osnivanju Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj, jer je to jedan od prvih džemata koji je osnovan u Njemačkoj davne 1982. godine. Muftija je iskazao svoju zahvalnost Omer-ef. Sarajliću, imamu ovog džemata na gostoprimstvu, ali i na velikom hizmetu kojeg ulaže u fond „Gazi Husrev-beg“ za stipendiranje naših učenika i studenata, a koji svakim danom izrasta u jedan od najznačajnijih projekata Islamske zajednice.

U večernjim satima, iza jacije namaza, muftija Kudić je održao prigodno predavanje i razgovarao sa džematlijama u Bochumu u sklopu redovne tribine „Tragom upute“. Njegov domaćin vrijedni imam ovog džemata je bio Vedad-ef. Bećirović koji je muftiji predstavio rad ovog džemata. Muftija je čestitao mladom imamu na vidljivom angažmanu i značajnim projektima koje u ovom džematu realizuje, a posebno je očito zalaganje u radu sa mladima.

Deseta godišnjica ženske sekcije džemata Kamp-Lintfort

Dan poslije muftija Mehmed-ef. Kudić je posjetio džamiju džemata Kamp-Lintfort i sastao se sa imamom ovog džemata Mustafom-ef. Klanco. Mustafa-ef. Klanco je muftiji Kudiću predstavio dugogodišnji rad ovog džemata, te su evocirali lijepe uspomene i na dane kada je muftija Kudić bio imam u Njemačkoj, a Mustafa-ef. Klanco, glavni imam za Njemačku, a kasnije i muftija. Muftija Kudić je zahvalio Mustafi-ef. na pozivu i istakao njegov veliki doprinos u formiranju i etabliranju Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj kao značajnog faktora u ovoj nama prijateljskoj zemlji.

U večernjim satima muftija Kudić je održao besjedu pred nekoliko stotina žena koje su u ovaj grad pristigle iz svih susjednih gradova, te žene iz Holandije i Belgije. On je u svom obraćanju čestitao članicama ženske sekcije džemata na ustrajnom djelovanju i istakao da se snaga jedne zajednice mjeri po usklađenom djelovanju muškaraca i žena, jer zajednica može biti jaka samo ako u njenoj izgradnji učestvuju i muškarci i žene. Muftija je istakao značaj Odjela za brak i porodicu Rijaseta IZ u BiH koji djeluje po svim medžlisima u BiH, ali se ta ideja isto tako vrlo kvalitetno širi i u dijaspori. Naglasio je značaj saradnje i razmjene ideja i projekata u ovoj oblasti.

U svom obraćanju muftija je pohvalio rad džemata, imama, džematskog odbora i svih džematlija i poželio im još mnogo zajedničkih aktivnosti i hajirli projekata.

Posjeta džematu Hamm i seminar za imame u Kelnu

Dan nakon izuzetnog programa ženske sekcije džemata Kam-Lintfort, muftija Kudić je posjetio džemat Hamm gdje se sastao sa imamom ovog džemata i ujedno glavnim imamom Medžlisa Düsseldorf mr. Nedžad-ef. Nuhićem. Nedžad-ef. je upoznao muftiju sa džematom, te o aktivnostima džemata u ovoj oblasti, što je kod muftije Kudića izazvalo oduševljenje i respekt. Muftija je istakao značaj zalaganja imama i cijele Islamske zajednice na širenju dobra i pomaganju našem narodu u Njemačkoj na očuvanju svoga vjerskog i nacionalnog identiteta. Zahvalio se mr. Nuhiću na gostoprimstvu i čestitao mu na značajnim rezultatima i uspješnom rukovođenju medžlisom, u što se sam muftija Kudić uvjerio komunicirajući sa imamima i džematlijama, te prateći neke minule i aktuelne projekte koje Nedžad-ef. realizuje u džematu i u medžlisu.

Muftija je iza akšam-namaza održao prigodno predavanje brojnim džematlijama koji su se okupili tim povodom.

Za ponedjeljak, 10.2.2020. godine u Kelnu je održan seminar za sve imame Medžlisa IZ Düsseldorf. Muftija se obratio sa nekoliko važnih napomena u radu i aktivnostima svakog imama. Naglasio je značaj međusobne saradnje imama i džemata, što je vidljivo da u ovom medžlisu takva praksa već postoji. Muftija je istakao značaj mektebske nastave i da se našoj djeci u mektebima ponudi dobar i kvalitetan program koji će im pomoći da se lakše odupru brojnim izazovima sa kojima se susreću.

Svoju posjetu muftija Kudić je završio posjetom džematu Keln, gdje je sa vrijednim imamom ovog džemata Nedžad-ef. Osmićem razgovarao o vjerskom životu u ovom gradu. Posebno je bilo razmijeniti dragocjeno iskustvo u smislu saradnje ovog džemata sa džematima i zajednicama drugih etničkih grupa, koje imaju svoje sjedište u Kelnu, kao i međureligijska saradnja koja je u ovom gradu podignuta na najviši nivo.