Promo banner

A+ A A-

Održana sjednica Muftijstva tuzlanskog

24 12 2019 01 sjednica tuzla

Redovna sjednica Muftijstva tuzlanskog održana je u petak, 20. decembra 2019. godine. Sjednicom je predsjedavao muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović.

Na sjednici je usvojen Plan rada i Budžet Muftijstva tuzlanskog za 2020. godinu. Plan rada Muftijstva tuzlanskog za 2020. godinu obuhvata aktivnosti Muftijstva (kao upravnog organa), Muftije tuzlanskog, Savjeta za vjerske i Savjeta za administrativne poslove Muftijstva, Službe za vjerske poslove i obrazovanje, Službe za administrativno-pravne poslove i Službe za ekonomsko-finansijske poslove. Dio aktivnosti se realizira posredstvom koordinacija Muftijstva tuzlanskog (Odjel za brak i porodicu, Odjel za društvenu brigu, Odjel za rad s NVO i Mreža mladih) čiji su planovi rada uključeni u aktivnosti nadležnih službi Muftijstva.

Razmatrani su i godišnji planovi rada medžlisa i ustanova, kao i informacija o obilježavanju 12. rebiu-l-evvela 1441. H. god. na području Muftiluka tuzlanskog. Zaključeno je da su u medžlisima i ustanovama realizovane brojne i raznovrsne aktivnosti povodom obilježavanja mevluda. Programi su realizovani tokom nekoliko mjeseci, a veći dio medžlisa, pored centralne mevludske svečanosti, organizovao je posebne, višednevne mevludske manifestacije. U organizaciju mevludskih događaja, pored imama, profesora i profesorica islamske vjeronauke, kooridnatora i koordinatorica, bili su uključeni polaznici mektepske pouke, djeca u školama, mladi i džematlijke. I ustanove Islamske zajednice na području Muftiluka tuzlanskog organizovali su različite vrste mevludskih programa.

Na sjednici je usvojen plan akcije Dani podrške Behram-begovoj medresi u Tuzli, koja se realizuje svake godine u mjesecu decembru.

Razmatrana je informacija o realizaciji akcije prikupljanja zekata na poljoprivredne proizvode u 2019. godini na području Muftiluka tuzlanskog.

Ove godine je prikupljeno oko 44 tone različitih poljoprivrednih proizvoda. U manjoj mjeri su prikupljeni i drugi prehrambeni artikli, kao što su: ulje, šećer, začini, so, riža itd. Prikupljeno je 20 tona proizvoda više nego prošle godine, a ukupna vrijednost prikupljenih proizvoda procjenjuje se na oko 39.000,00 KM.

Proizvodi prikupljeni u ovoj akciji su dostavljeni na sljedeće adrese: Behram-begova medresa u Tuzli, Obdanište „Evlad“ Brčko, Obdanište „Vildan“ Janja, Dnevni centar/igraonica Medžlisa Bijeljina, Odjel za socijalnu brigu pri medžlisu Bratunac, Centar za rehabilitaciju ovisnika o psihoaktivnim supstancama u Smolućoj, Narodna kuhinja „IMARET“ RO Merhamet Tuzla, MFS EMMAUS: Centar Duje, Kuhinja Zvornik i Dječiji dom Potočari, JU Dom za djecu bez roditeljskog staranja Tuzla, Opća bolnica Gračanica, Centar za djecu sa višestrukim smetnjama „Vrati mi osmijeh“ Živinice.

Na sjednici je dato i mišljenje o opravdanosti realiziranja infrastrukturnih projekata u medžlisima Zvornik i Banovići.

Razmatrana su i druga pitanja iz domena rada Muftijstva tuzlanskog.

Sjednici su prisustvovali rukovodioci službi Muftijstva tuzlanskog dr. Sead Seljubac, Muamer Zukić i Muhamed Bilajac, te sekretar Muftijstva Muhamed Hasanspahić.