Logo

Sarajevo: Džematski odbori, džematlije i sarajevski imami donirali 250 deka migrantima u Centru „Ušivak” kod Hadžića

  • Published in
  • Kategorija: Muftijstva
  • Štampa

  • 0101

Džematski odbori sarajevskih džemata, zajedno sa džematlijama i sarajevskim imamima, donirali su 250 deka migrantima koji su smješteni u Prihvatnom centru "Ušivak" kod Hadžića.

Na samom kraju 15. manifestacije “Dani o Allahovom Poslaniku – Selam, ya Resulallah”, a prije večerašnjeg zatvaranja manifestacije sa “Večeri muslimanske duhovnosti” u KSC Skenderija, džematski odbori sarajevskih džemata su zajedno sa džematlijama i sarajevskim imamima odlučili izraziti solidarnost sa migrantima koji su smješteni na području Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo,  odnosno u Privatnom centru “Ušivak” kod Hadžića.

Kako bi dostojanstveno ispratili 15. manifestaciju, Organizacioni odbor se odlučio na jedan hajrat. U okviru sadržaja ovogodišnje manifestacije ranije je realizovana posjeta ovom centru, kada su nadležni informirali goste o potrebi da tim ljudima najviše treba deka i pokrivača.

Rukovođeni time, u MIZ Sarajevo su pokrenuli akciju kupovine deka, a rezulat je da je kupljeno 250 novih deka koje su obezbijedili džematski odbori, džematlije i sarajevski imami lično. 

Danas je glavni imam MIZ Sarajevo doc. dr. hafiz Kenan-ef. Musić, zajedno sa pomoćnicima i saradnicima, kupljene deke predao rukovodiocima Centra, koordinatoru cjelog projekta i kamp menadžeru Stevanu Jugoviću i Ernadi Fatimi Avdibegović, koordinatorici Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u ovom centru.

Prilikom predaje rado su pomogli i sami migranti koji su privremeno smješteni u Centru, kojima će ove deke mnogo značiti u hladnim zimskim noćima, a pogotovo porodicama sa djecom.

Kamp menadžer Stevan Jugović je zahvalio glavnom imamu i MIZ Sarajevo na ovoj značajnoj pomoći, istaknuvši kako Centar trenutno ima više od 700 korisnika – migranata, da novi stalno pristižu, te kako je svaka pomoć dobrodošla. 

MIZ Sarajevo još jednom podsjeća na apel reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazovića, koji je poručio  da ne možemo više zatvarati oči pred migrantskom krizom i da je potrebna akcija svih.

 - Dolaskom zime i nakon dugog zanemarivanja problema izbjeglica, migranata i žrtava trgovine ljudima nalazimo se u situaciji u kojoj ovaj problem prijeti da eskalira s nesagledivim posljedicama. Tragedija izbjeglica i migranata je velika, njihove patnje na putu koji prolaze nesagledive. To su ljudi koji trebaju našu pomoć, ali pomoć u koju bi morale biti uključene sve institucije Bosne i Hercegovine. Neprihvatljivo je da se teret krize prebacuje samo na neke dijelove Bosne i Hercegovine i neke nivoe vlasti - rekao je Kavazović.

Reisu-l-ulema posebno apeluje na vjernike, muslimane, ali i sve ljude koji imaju osjećaj za patnje drugih, da pokažu svoju humanost.

- Muslimane je plemeniti Poslanik a.s. učio da Bog pomaže onoga ko pomaže drugoga i da nije pravi vjernik onaj ko zanoći sit, a njegov komšija, onaj koji je pored nas, gladan. Islamska zajednica je u skladu sa svojim mogućnostima pomagala i nastavit će da pomaže migrantima, ali ne može na sebe preuzeti odgovornost i posao države. Naši građani mogu pokazati solidarnost, ali ona ne može biti zamjena za sistemsko rješenje”- istakao je reis Kavazović.

(Preporod.info)

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.