Logo

Vojno muftijstvo: Promocija djela „Vojno vođenje i upravljanje u vrijeme poslanika Muhammeda, a.s.”

  • Published in
  • Kategorija: Muftijstva
  • Štampa
  • 0000

U okviru obilježavanja mjeseca Mevluda u Ministarstvu odbrane Bosne i Hercegovine i Oružanim snagama Bosne i Hercegovine, Vojno muftijstvo je upriličilo promociju djela „Vojno vođenje i upravljanje u vrijeme poslanika Muhammeda, a.s.”, a koje je izdalo u saradnji sa Izdavačkim centrom El-Kalem. Autor djela je univerzitetski profesor, dr. Abdullah Muhammed er-Rešid, a prijevod na bosanski jezik potpisuje mr. Vedad Hurić, sekretar Vojnog muftijstva.

Prvi prikaz djela, koje je na bosanskom jeziku izašlo iz štampe upravo u mjesecu rođenja najodabranijeg među svim stvorenjima, upriličen je u četvrtak, 14.11., u kasarni „Kozara” u Banjoj Luci, potom u srijedu, 19.11., u kasarni „Dubrave” u Dubravama, a zatim i u Bihaću, u četvrtak 21.11., u kasarni „Adil Bešić”.

Centralna promocija je upriličena u srijedu, 20.11.2019. godine, u Domu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u Sarajevu. Tom prilikom, prisutnim gostima i zvanicama, djelo su predstavili dr. Mustafa Prljača, mr. Muhamed Okić i mr. Vedad Hurić, a promociju je moderirao mr. Kenan Husejinbašić. Promotori su između ostalog istakli:

Da je jedan od ciljeva ove knjige promovisanje moralnih vrijednosti kojima je odisalo Poslanikovo, a.s., vojno vođenje i upravljanje, kao i kontinuiteta i ustrajnosti u promicanju dobra i odvraćanju od svega onoga što je loše. Da Poslanikova, a.s., ruka nikad nikad nije udarila dijete ni ženu, te da se s muškaricima fizički obračunavao samo na bojnom polju, i to samo dok je trajala bitka. Međutim, ni tu, na tom dramatičnom mjestu, nije ubijao nemilice, niti je činio masakre. Da je Poslanik, a.s., uvijek je težio ka miru i čuvanju ljudskih života, kao najveće vrijednosti. Da je, kao osoba koja je, kako u formalnom, tako i u suštinskom smislu, tada upravljala zajednicom muslimana, izbjegavao rat. Da se rat poima legitimnim samo kako bi se spriječila agresija i nasilje, ali i tada, kao posljednje, samoodbrambeno sredstvo, te da je mir preovlađujući princip u islamu, dok je rat izbor samo onda kada su neprikosnovena ljudska prava ugrožena od strane brutalnih sila.

Na kraju promocije, moderator je istakao da, ovom knjigom, Vojno muftijstvo u svom radu ostavlja iza sebe, nadamo se, još jedan lijep i za sve nas koristan trag.

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.