Logo

Preko hiljadu učesnika na dvanaestoj „Mektepskoj olimpijadi“

  • Published in
  • Kategorija: Muftijstva
  • Štampa

  • 0101

Dvanaesta mektepska olimpijada Medžlisa Islamske Zajednice (IZ-e) Mostar, utemeljena kao jedinstvena sportsko rekreativna manifestacija, s ciljem očuvanja stečenih znanja polaznika mostarskih mekteba održana je danas na stadionu Fudbalskog kluba „Bjelopoljac“ u Potocima.

Olimpijadu, na kojoj je učestvovalo oko 1100 polaznika mekteba, svečano je otvorio glavni imam Medžlisa IZ-e Mostar mr. Dino ef. Maksumić.  Sportska natjecanja, prepuna dječije radosti i veselja je kako je to primijetio ef. Maksumić jedan od vidova nagrade i poticaja da  djeca nastave pohađati mektepsku nastavu.

„Olimpijada je postala jedan vid našeg brenda kojeg su prihvatili i drugi medžlisi u Bosni i Hercegovini. Ovo je važna i lijepa aktivnost koju naša djeca priželjkuju tokom cijele godine. U organizacionom i materijalnom smislu je vrlo je zahtjevna, ali hvala Allahu Medžlis IZ-e Mostar ima te kapacitete i mogućnosti da na jednom mjestu okupi preko hiljadu djece na sportskim takmičenjima i ovako koncipiranim ugodnim druženjima“, s neskrivenom radošću i ponosom ističe ef. Maksumić.

Cilj Mektepske olimijade, prema njegovim riječima, je da se djeci ponude sadržaje izvan mektepskih prostorija gdje će oni u praktičnom smislu moći potvrditi stečena znanja i izgrađene osobine. 

Djeca su se, raspoređena u starosne kategorije, takmičila u nekoliko timskih sportova i atletskih discipina, stonom tenisu, povlačenju konopca, kao i brojnim drugim zabavnim igrama. 

Koordinator svih sportskih takmičenja Jusuf ef. Kafadar naglašava da se ipak radi o kompleksnoj organizaciji takmičenja jer im je cilj da sva djeca uzmu učešća u jednoj od planiranih disciplina.

„Ima dosta djece koja nemaju afiniteta prema sportu ali prema igri imaju pa smo se potrudili da i njima ponudimo sadržaj koji će ih usrećiti i zadovoljiti njihove znatiželje“, kazao je ef. Kafadar. Za pobjednike su pripremljene diplome i zahvalnice. Planirane su i diplome ferj pleja, za lijepo ponašanje, za najljepšu gestu, za hrabrost, za najmlađeg i najstarijeg učesnika Olimpijade. 

„Sportski rezultati, iako svaki učesnik voli pobijediti, nisu u prvom planu. Naš cilj je da djeci izmamio osmijeh na licu i da trajno pamte ovaj događaj“, poručio je ef. Kafadar. Programi su završeni zajedničkim klanjanjem podne namaza, upečatljivom, jedinstvenom i impresivnom slikom optimizma i nade.

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.