Promo banner

A+ A A-

Godišnjica genocida u Srebrenici obilježena na području Muftiluka zeničkog

10 07 2018 03 zenica srebrenicaZenica, 10. 07. 2018. - Na osnovu odluke Savjeta Muftijstva zeničkog za vjerska pitanja, na području Muftiluka zeničkog organizirani su programi i manifestacije povodom obilježavanja 23. godišnjice genocida u Srebrenici.

Projekat obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici na području Muftiluka zeničkog, posvećen žrtvama tog najmasovnijeg zločina na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata, realizirali su Muftijstvo zeničko, medžlisi Islamske zajednice Muftiluka zeničkog i odjeli Mreže mladih pri Muftijstvu i medžlisima.

Iz velikog broja programa i manifestacija organiziranih gore navedenim povodom, izdvojit ćemo: Manifestaciju ‘’Budi trag u sjećanju – 11. juli 1995.’’, koja će biti organizirana u Atriju Medžlisa IZ Zenica, u srijedu 10. jula, šetnja ‘’Zenica za Srebrenicu – da se ne zaboravi i ne ponovi’’ (11. juli, Trg Alije Izetbegovića u Zenici), ‘’Večer sjećanja na genocid u Srebrenici’’ i promociju knjige ‘’Život prije i poslije Srebrenice’’ organizirane na IPF u Zenici, Mimohod 11. jula u Žepču od Ferhat-pašine džamije do šehidskog mezarja, Program Mreže mladih u Zavidovićima ‘’Sjećanje na žrtve Srebrenice’’, promociju knjige ‘’Kad osvaneš sam’’ u Maglaju, Koncert ‘’Sjećanja’’ i performans Mreže mladih u Tešnju, učešće predstavnika MIZ Doboj u ‘’Maršu mira’’, prezentacija o genocidu u Srebrenici – Mreža mladih MIZ Teslić,  tematske hutbe, kao i učenje hatmi, jasini-šerifa i dova za šehide Srebrenice.