Promo banner

A+ A A-

Generalni sekretar OIC uputio čestitku muftiji tuzlanskom

 ekmeleddin ihsanogluSarajevo, 10. oktobar 2012. (MINA) - Generalni sekretar Organizacije islamske saradnje (OIC) Ekmeleddin Ihsanoglu uputio je čestitku muftiji tuzlanskom Huseinu ef. Kavazoviću povodom njegovog izbora za reisu-l-ulemu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

U čestitki muftiji Kavazoviću, generalni sekretar Organizacije islamske saradnje ističe želju za uspjehom u radu za dobrobit bosanskohercegovačkih muslimana i dodaje: „Uvjeren sam da će Islamska zajednica i pod Vašim rukovodstvom nastaviti doprinositi izgradnji snažnog i dosljednog multietničkog i multireligijskog društva u Bosni i Hercegovini te poboljšanju njenog nacionalnog statusa među susjednim državama. Pored toga, vjerujem da će Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini preuzeti svoje odgovornosti u učvršćivanju islama u Evropi i djelovati kao most saradnje u smislu sinkronizacije aktivnosti različitih kultura u regionu.

Tokom višegodišnjeg perioda dok sam bio generalni direktor IRCICA, a kasnije i kada sam postavljen na mjesto generalnog sekretara Organizacije islamske saradnje, bio sam uključen u poslove vezane za Bosnu i Hercegovinu, prvenstveno njenog razvoja i napretka. Nepotrebno je reći da ću i dalje ostati predan radu na boljoj budućnosti za bosanske muslimane kao i za cijelu Bosnu i Hercegovinu za vrijeme svog mandata na mjestu generalnog sekretara OIC-a, te posebno jačanju vakufa, obrazovnih i istraživačkih ustanova kao i poboljšanju životnog standarda u Bosni i Hercegovini.

Također, Organizacija islamske saradnje će i dalje ostati spremna za saradnju sa predstavnicima vlasti u Bosni i Hercegovini, uključujući Islamsku zajednicu i Ured reisu-l-uleme na polju poboljšanja odnosa sa zemljama članicama OIC-a. U tom smislu, želim da imate na umu našu želju da Vas ugostimo u radnoj posjeti sjedištu OIC-a u Džeddi po Vašem preuzimanju dužnosti reisu-l-uleme“, kaže se u čestitki Ekmeleddina Ihsanoglua, generalnog sekretara Organizacije islamske saradnje.