A+ A A-

Ponovo napadnuta Gradska džamija u Prnjavoru

Gradska džamija u Prnjavoru ponovo je napadnuta u noći 03. oktobra 2012. godine, odnosno 17. zu-l-kadea 1433 h. g. U napadu na Gradsku džamiju kamenicama je oštećena fasada džamije i prozori.

dzamija-napad-prnjavor-10-2012-1

 

Ovaj napada, kao i mnogi dosadašnji, odmah nakon što su uočena oštećenja, prijavljen je Policijskoj stanici u Prnjavoru, čiji službenici su izašli na lice mjesta te napravili uviđaj. Iako se džamija nalazi u strogom centru grada veoma rijetko su bili pronađeni raniji počinioci ovakvih i sličnih vandalskih napada. Pored Gradske džamije, ranija meta napada bili su i nišani u haremu Gradske džamije, koji su rušeni i lomljeni u više navrata, kao materijalni svjedoci o muslimanima Bošnjacima koji su tu živjeli i žive preko pet stoljeća, a koji ne mogu sami da se brane od veoma “hrabrih” počinioca ovih gnusnih djela uperenih protiv povratka, ljudske časti, vjere i suživota.

Izvršni odbor Medžlisa Islamske zajednice Prnjavor je najoštrije osudio ovaj čin zastrašivanja Bošnjaka i zatražio od svih relevantnih institucija da se jednom tom fašizmu i terorizmu stane u kraj, da se pronađu i po zakonu kazne počinioci.

„Ovaj napad neće nas zastrašiti već samo više očvrsnuti i ujediniti protiv svakog zla koje vlada na svijetu, još više ćemo sa čestitim ljudima bilo koje vjere i nacije sjedati za isti sto i dogovarati se o miru, suživotu, toleranciji i ostanku na svome vjekovnom ognjištu i kućnom topraku“, poručuju u Medžlisu Islamske zajednice Prnjavor.

Admir Džaja

 

  • 0101