Promo banner

A+ A A-

Održana sedma sjednica Rijaseta

Sarajevo, 14. septembar 2012. (MINA) - Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini pod predsjedavanjem reisu-l-uleme dr. Mustafe Cerića održao je 13. 09. 2012. godine u Sarajevu sedmu redovnu sjednicu.

Sjednici Rijaseta su prisustvovali zamjenik reisu-l-uleme hafiz Ismet ef. Spahić, predsjednik Sabora Islamske zajednice Safet Softić, muftije, ostali članovi Rijaseta i rukovodioci stručnih službi.

Nakon prezentiranja pismenih izvještaja muftija, Rijaset Islamske zajednice vodio je iscrpnu raspravu o proteklim ramazanskim aktivnostima. Pismeni izvještaji muftija su usvojeni i Rijaset je izrazio zadovoljstvo provedenim aktivnostima, prisustvom vjernika na namazima, mukabelama, a naročito mlađih generacija, te iskazanom sviješću o izvršavanju obaveze zekata i sadekatu-l-fitra.

Rijaset Islamske zajednice prihvatio je informaciju o organizaciji i sadržaju svečanosti koja će se održati 18. septembra 2012. godine u povodu dvije decenije reisu-l-uleme dr. Mustafe Cerića na čelu Islamske zajednice.

sjednica-rijaseta-09-2012

Vakufska direkcija upoznala je članove Rijaseta o prijedlozima novih uvakufljenja te podnijela inicijativu za izradu pravila o uređenju mezarja, kako bi se pitanje upravljanja i uređenja mezarja riješilo na jednoobrazan način, inicijativu za pokretanje i usvajanje strategije djelovanja Islamske zajednice po pitanju zaštite bošnjačke imovine na području RS-a putem uvakufljenja nekretnina, te inicijativu za obnovu i revitalizaciju Kalin hadži Alijine džamije. Rijaset je nakon usvajanja inicijativa zadužio svoje ustanove i službe da poduzmu neophodne aktivnosti na njihovoj realizaciji.

Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini razmotrio je prijedlog grupe bošnjačkih intelektualaca da Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini Srebrenicu proglasi sakralnim mjestom muslimana. Reisu-l-ulema će sa muftijom tuzlanskim detaljno proučiti ovu inicijativu i za sljedeću sjednicu Rijaseta pripremiti prijedlog o označavanju mezarja u Potočarima mjestom posebnog značaja i poštovanja (harem).

Ured za hadž i umru je prezentirao izvještaj o pripremama za organizaciju hadža u 2012. godini koji je nakon diskusije prihvaćen a u nastavku sjednice Rijaset Islamske zajednice prihvatio je odluku o formiranju stručne komisije za praćenje ostvarivanja vjerskih prava muslimana i muslimanki u Bosni i Hercegovini. Također Rijaset Islamske zajednice podržao je prijedlog Uprave Gazi Husrev-begova vakufa o davanju nove namjene Kuršumliji medresi i njenoj adaptaciji u muzejski prostor Islamske zajednice.

Rijaset Islamske zajednice, na prijedlog reisu-l-uleme, donio je odluku da se dodijeli priznanje „Bosanski orden islama prvoga reda“ dr. Adilu Felahu, zamjeniku ministra vakufa Kuvajta za njegovu nesebičnu podršku Islamskoj zajednici i muslimanima u Bosni i Hercegovini. Također Rijaset je donio odluku da se dodijeli priznanje i dosadašnjem zagrebačkom muftiji Ševki ef. Omerbašiću.