Logo
  • Published in
  • Kategorija: Mešihati
  • Štampa

  • 11

Jedanaest godina za redom, u džematu Kirchheim Teck, održava se manifestacija večer Kur`ana Ilahija i Kasida. Ova manifestacija održava se početkom mjeseca marta i jednim dijelom, pored učenja Kur`ana i Ilahija, posvećena je danu nezavisnosti naše domovine Bosne i Hercegovine. Svečanosti je prisustvovao i obratio se muftija za Zapadnu Evropu dr. Osman ef. Kozlić u pratnji šefa Odjela za dijasporu prof. Mensura ef. Pašalića, glavni imam za Francusku prof. Isah ef. Dacić sa predsjednikom džemata, predsjednik BKZ za Luksemburg Asmir Bihorac, petnaest imama, predsjednici džemata i veliki broj džematlija.

I ove godine posjetioci su mogli uživati u bogatom i sadržajnom programu učenja Kur`ana časnog, od strane; haf. Nedžad ef. Ljajića, Salem ef. Hurića, Amel ef. Hadžića, Ensar ef. Latifovića, te mladog Abdurahmana Čelikovića i Hane Mujala, i milozvučnog izvođenja Ilahija i Kasida horova Aynur i Bulbuli, i poznatih solista Ensara Latifovića i Salema Hurića.

Na početku programa u svojstvu domaćina prisutnima se obratio i poželio dobrodošlicu predsjednik IZBNJ muftija Pašo ef. Fetić uputivši čestitku povodom dana nezavisnosti domovine Bosne i Hercegovine. On je posebno iskazao dobrodošlicu muftiji za Evropu dr. Kozliću poželio mu uspjeh u budućem radu, te pozvao imame i džematlije da mu pomognu i budu na usluzi, kako bi nastavili graditi i jačati Islamsku zajednicu.

U svom obraćanju prof. Mensur ef. Pašalić čestitao je organizatorima na uspješnoj organizaciji programa i velikoj posjećenosti manifestacije, te ukratko podsjetio na organizacionu strukturu i aktivnosti Islamske zajednice Bošnjaka u dijaspori, sa posebnim akcentom na Evropu.

Muftija dr. Osman ef. Kozlić u svom obraćanju iskazao je zadovoljstvo da prvi zvanični nastup u Njemačkoj ima na večeri Kur`ana kod dosadašnjeg muftije IZBNJ, zahvalivši se imamima, predsjednicima džemata, članovima Sabora i Mešihata na čelu sa muftijom Fetićem na svemu što su do sada učinili za izgradnju i jačanje IZBNJ. Kazao je da je puno izazova i poslova pred muslimanima i Islamskom zajednicom i da će mo ih uspješno rješavati ako se budemo međusobno uvažavali i pomagali, te da svako odgovorno izvrši ono za što je zadužen. Naglasio je da će zajedno sa svojim suradnicima graditi dobre odnose sa predstavnicima drugih muslimanskih zajednica i crkava, kao i državnim institucijama, uz stalno nastojanje očuvanja našeg tradicionalnog podučavanja i praktikovanja islama.

Kao i svake godine u pauzi programa, organizovana je svečana večera za zvanice i izvođače programa, kao i za sve goste. Na kraju programa, predsjednik džemata h. Safet Kurpejović zahvalio se svima na posjeti a posebno džematlijama susjednih i drugih džemata Francuske, Luksemburga, Frankfurta, Nirnberga i Bilefelda, poželio svima hajirli put i povratak svojim domovima, te se zahvalio radnom osoblju i svima koji su pomogli da naš džemat jedanaesti put zaredom uspješno organizuje ovakvu svečanost.

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.