A+ A A-

Pretraga pitanja

Gdje naći kurban

Pitanje

Kod Kurban bajrama, gdje naći kurban za klanje, s obzirom da ovdje u Švedskoj ovo nije dozvoljeno i je li svako mora za sebe to zaklati?
Kako vi to radite u Islamskoj zajednici? Je li ima posebno organiziranje klanja kurbana? I kada se izgovori Allahovo ime, i zakolje kurban, da li je dozvoljeno da se jede to meso ili se mora davati siromašnjim ljudima? Je li ima ikakvo posebno mjesto gdje se prodaju kurbani za klanje ili kako naići na kurban koji se moze zaklati?


Odgovor

Kurban je dužna zaklati punodobna mentalno zdrava osoba koja ima na dan Kurban-bajrama dovoljno imovine da može kupiti kurban i zaklati ga. Ukoliko to nije moguće učiniti u Švedskoj, novčani iznos za kupovinu kurbana se može uplatiti na račun Rijaseta u Sarajevu uz naznaku: za kurban, i za ta sredstva će biti kupljen i zaklan kurban na ime uplatioca. Broj računa možete dobiti posredstvom spomenute adrese: dijaspora@rijaset.ba

Islamska zajednice svake godine organizira akciju klanja kurbana. Meso od kurbana se uglavnom dijeli na tri dijela: dio se podijeli siromasima, dio rodbini, a dio ostavi za sebe. Ako neko želi, može svo kurbansko meso podijeliti siromasima.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH