Promo banner

A+ A A-

Odigrana revijalna utakmica između reprezentacija ilmijje i katoličkih svećenika u BiH

U okviru obilježavanja 103. godišnjice Udruženja Ilmijje, koje okuplja imame, muallime, profesore i ostale uposlenike Islamske zajednice u BiH, u ponedjeljak 28. septembra, u KSC-u Skenderija, upriličena je revijalna utakmica u malom fudbalu, između reprezentacija Ilmijje i katoličkih svećenika u BiH.  

Glavni odbor Udruženja Ilmijje se odlučio da u program obilježavanja ovog značajnog jubileja uvrsti i jedan ovakav nesvakidašnji događaj, koji je dokaz da Udruženje pokazuje puno razumjevanje za ovakvu vrstu sportskih takmičenja putem kojih svoje članove prikazuje ne samo kao uzore i dobre ljude, nego i kao dobre sportiste. Revijalni susret reprezentacija Ilmijje i katoličkih svećenika u BiH je organizovan na ideju predsjednika Odbora za sport Udruženja Ilmijje Nesib ef. Hadžića, a cilj je bio da reprezentacija Ilmijje odmjeri snage sa već etabliranom reprezentacijom katoličkih svećenika, kao i lijepo druženje te upoznavanje vjerskih službenika iz BiH.

Utakmica je upriličena u KSC-u Skenderija pred manjim brojem gledalaca, ali su važne poruke koje su poslane sa ovog događaja. Na ceremoniji otvaranja ovog revijalnog susreta obratio se predsjednik Udruženja Ilmijje Mensur ef. Pašalić, koji je pohvalio ovakav vid druženja i promovisanja dobra i zajedništva  kroz sport i sportske aktivnosti, nakon čega je svoje oduševljenje ovim susretom i njegovom idejom iskazao i fra. Zdravko Anđić ispred reprezentacije katoličkih svećenika. Početni udarac su izveli Mensur ef. Pašalić i vlč. Vladimir Pranjić, koji predvodi reprezentaciju katoličkih svećenika.

Utakmica je bila izuzetno zanimljiva i u duhu fair-playa, a završila je pobjedom reprezentacije Ilmijje sa 8:6, iako je rezultat bio u drugom planu. Nakon susreta kojeg su sudili Edin Redžović i Sanel Herceglija, učesnici ovog revijalnog susreta su načinili zajedničku fotografiju, poslavši poruku mira i suživota, koja je itekako potrebna  u ovom turbulentnom vremenu. Druženje se nastavilo na zajedničkoj večeri, na kojoj se predsjednik Udruženja Ilmijje Mensur ef. Pašalić  zahvalio svim učesnicima uručivši vlč. Pranjiću poklon, kao vid zahvalnosti i sjećanja na ovaj revijalni susret. 

Reprezenacija Ilmijje je u proteklim danima uzela učešće i na tradicionalnom 24. Bajramskom turniru u malom nogometu, gdje je nakon uspješnog nastupa u grupi, poražena u duelu za treće mjesto od selekcije Goražda sa 5:4 nakon izvođenja penala. Selekcija Ilmijje, koju sa klupe predvodi bivši bh. reprezentativac u malom nogometu Ferik Dizdarević, a koju čine imami i profesori bh. medresa, nastavlja svoj put na memorijalnom malonogometnom  turniru „Alija Izetbegović“, koji će se održati od 09. do 11. oktobra 2015. godine u Brčkom. 

Edin Spahić

  • 0101