Promo banner

A+ A A-

Govor reisu-l-uleme na bajramskom prijemu

reisu-l-ulema-Ceric-01GOVOR

REISU-L-ULEME DR. MUSTAFE CERIĆA

NA TRADICIONALNOM KURBAN-BAJRAMSKOM PRIJEMU

MEKTEB-I NUVAB

(10.zu-l-hidždže ševval, 1431/16. novembar, 2010)

Braćo i sestre,

Eminencije i ekselencije,

Dame i gospodo,

 

Zahvaljujemo Vam se na odzivu da budete večeras s nama kako bi nam uljepšali radost hadžijskog i kurbanskog Bajrama. Hvala svima koji su nam uputili  pismene bajramske čestitke.

Hadž je jedna od najvažnijih globalnih manifestacija islama. Ovih dana na jednom mjestu, u Mekki, više od dva miliona ljudi iz cijeloga svijeta svih rasa, nacija, uzrasta i obrazovanja su ujedinjeni u jednoj namjeri, a to je da se što više približe Stvoritelju i čuju nebesku poruku. Osjećam svojom obavezom da iskažem zahvalnost saudijskim vlastima što svake godine hadžsku manifestaciju, jednoj od najvećih godišnjih komunikacija u svijetu, čine lakšom i što se iz Mekke u svijet šalju poruke mira i suživota. Na taj način hadž nije samo važan za muslimane, već i za sve ljude, narode i vjere, kojima je na srcu mir i sigurnost u svijetu. Nakon višegodišnjeg praćenja organizacije hadža, osjećam potrebu da kažem da je ovogodišnja organizacija najbolja i najuspješnija što nas sve čini sretnim i zadovoljnim.

 

Uz hadž, muslimani kod kuće prakticiraju žrtvu - kurban, kao simbol sjećanja na zajednički motiv ibrahimovske tradicije, koja kazuje o Ibrahimovom, a.s., zavjetu Bogu da će žrtvovati svog sina Ismaila, a.s., da bi dokazao da je iskren u svojoj pokornosti Bogu. Naravno, Bog nema potreba ni za čim, pa tako ni za ljudskom žrtvom. Dovoljna je bila Ibrahimova namjera da pokaže pokornost Stvoritelju pa da ga Stvoritelj učini slobodnim. To je poruka kurbana - da pokažemo da smo spremni na žrtvu kako bi se oslobodili od oholosti, sebičnosti i isključivosti. Kurban je poziv da se čovejk približi ćovjeku, da se komšija približi komšiji, da svako živi u radosti svoga doma i svoje domovine, da smo svi zadovoljni u državi u kojoj važi vladavina prava i pravde.

Nažalost, iako je Bajram moramo kazati da kao što smo prošlog ramazana bili uznemireni zbog nepravednog zakona po kojem je u Sturbi, kod Livna, srušen mesdžid kojeg su muslimani Bošnjaci podizali na svojoj zemlji kako bi u njemu obavljali molitvu, ovih dana nas je uznemirila vijest o primjeni nepravednog zkona u slučaju Katoličke crkve u Sarajevo. Prvo, nije bilo pravedno oduzimati privatnu imovinu od bilo koga i, drugo, nije pavedno sad tu oduzetu imovinu prodavati pozivajući se na zakon, koji nije pravedan zato što krši pravilo o svetosti privatnog vlasništva. Država, koja nije u stanju ispraviti nepravdu donošenjem pravednog zakona o restitucije, je nepravedna država.

 

Dakako, Islamska zajednica podržava vladavinu prava, ali se protivi donošenju nepravednih zakona, kojima se ukida institucija vakufa, kao temeljne institucije islamske tradicije Bošnjaka. Drago nam je što je odgođena deložacija u zgradi Vrhbosanske nadbiskupije, ali će nam biti draže da nova vlast konačno donese zakon o restituciji i da se na taj način ispravi greška nacionalizacije. Mi vjerujemo da je to moguće.   

   

Još jednom vam hvala što ste nas počastili vašim prisustvom i želim vam da se ugodno osjećate.