Promo banner

A+ A A-

Saopćenje Službe za odnose s javnošću

 

ZNAKIZ1Sarajevo,22. septembar 2010. (MINA) - Pošto su pojedini mediji prenijeli informaciju da je u Staroj pravoslavnoj crkvi u Sarajevu, u utorak navečer, održana molitva za mir u svijetu, a u povodu Međunarodnog dana mira, pri tome naglašavajući da tom činu nije niko prisustvovao u ime Islamske zajednice, Služba za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini izdala je saopćenje za javnost u kojem se kaže: 

Reisu-l-ulema, muftije i imami Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini svakodnevno se mole za mir u našoj zemlji i svijetu i u tom pravcu poduzimaju konkretne korake. Javnosti su poznati napori Islamske zajednice uloženi na uspostavljanje mira, saradnje i međuvjerskog razumijevanja, kao i snažno zalaganje Islamske zajednice za formiranje i rad Međureligijskog vijeća. 

Islamska zajednica smatra da je bilo primjerenije da se organizirala molitva za mir u Konjević Polju i da konkretan rezultat te molitve bude uklanjanje pravoslavne crkve iz dvorišta nane Fate Orlović. Koliko je poznato Vlada Republike Srpske odobrila je sredstva za izmještanje crkve iz dvorišta Fate Orlović, ali Srpska pravoslavna crkva iz nepoznatih razloga prema ovom problemu odnosi se, u najmanju ruku, čudno i protivno duhu mira i međureligijskog razumijevanje. Za Islamsku zajednicu nije sporna crkva, već je sporno ugrožavanje ljudskih prava i uzurpacija privatne imovine nane Fate Orlović. 

Ipak, Islamska zajednica se nada da će se ukloniti crkva iz privatnog posjeda i na taj način praktično pokazati da molitva za mir ima smisla i da donosi duhovno olakšanje svim ljudima dobre volje. Ljudski je, a i po Božijim zapovjedima da se prizna grijeh i ispravi greška. Podsjećamo da je Islamska zajednica uklonila džamiju u Bradini i praktičnim činom pokazala svoju dosljednu opredjeljnost miru i suživotu, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Rijaseta IZ u BiH.