Promo banner

A+ A A-

Govor reisu-l-uleme na bajramskom prijemu na FIN-u

FIN-1GOVOR

REISU-L-ULEME DR. MUSTAFE CERIĆA

NA TRADICIONALNOM BAJRAMSKOM PRIJEMU

U MEKTEB-I NUVABU

(Ševval, 1431/09. September, 2010)

 

Zahvaljujemo Vam se što ste večeras ovdje sa nama kako bi zajedno podijelili radost i blagoslov ramazana, mjeseca posta koji muslimane uči da nikada ne trebaju živjeti samo za sebe i da njihov mir, blagostanje i sreća zavisi od mira, blagostanja i sreće onih koji s njima i uz njih žive.

Nažalost, muslimani i Islamska zajednica ne mogu reći da su u ovom blagoslovljenom mjesecu ramazana osjetili taj mir, na način koji su očekivali.

Prvo su uznemiravani bošnjački povratnici u Bosanskom Novom i Bosanskoj Dubici. Policija ih je privodila pod optužbom da posjeduju oružje, a nakon što oružje nije pronađeno ispostavilo se da su uhapšeni samo zato što su neki od njih drugačije izgledali i što su pripadali navodnom „vehabijskom" pokretu za kojeg niko od odgovornih nije jasno rekao šta znači i od kada je pripadnost tom famoznom pokretu postala inkriminirajuća.

Zatim je malobrojnim Bošnjacima u Livnu srušen mesdžid koji su sagradili na vlastitoj zemlji kako bi u njemu obavljali molitvu i to na insistiranje svojih komšija i političkih moćnika.

Islamska zajednica je podržavala i podržava izgradnju funkcionalne pravne države i svoju državotvornost je pokazala u najtežim vremenima, ali ono što IZ traži od države jeste da njene institucije ne diskriminiraju muslimane samo zbog njihove vjerske pripadnosti i da prema njima imaju drugačije aršine.

I u danima pred ramazan bilo je sličnih uznemiravanja. Nakon stravičnog napada na policijsku stanicu u Bugojnu bosanski muslimani su zabrinuti izjavom jednog državnog službenika kako među bosanskim muslimanima postoji 3000 potencijalnih terorista. Toliki broj je stvorio nelagodu i sumnju kod svih građana u BiH i zato je bitno da se taj spisak obznani, ali i da se za svako ime kaže šta je to krivično djelo ili osnov sumnje zbog kojeg se našao na tom spisku.

Zamara nas i to što se od nas traži da se stalno ograđujemo od nekog radikalizma i nikada definisanih pokreta, pojedinaca i organizacija. Iako je IZ, polazeći sa osnova temeljnih islamskih učenja i muslimanske tradicije, toliko puta osudila svaki vid nasilja, isključivosti i radikalizma bez obzira ko ga činio i u čije ime, od nje se traži da se pretvori u inkvizitora i da loveći vještice krši osnovne postulate o slobodi vjerovanja koje ne izlaze iz zakonskih okvira. Oni koji od nas traže da se od nečega stalno ograđujemo ustvari žele da nam nametnu osjećaj krivnje i odgovornosti za nešto s čim nemamo nikakve veze.

Islamska zajednica u BiH ostaje predana očuvanju tradicionalnog islamskog učenja na ovim prostorima i zaštiti digniteta i dostojanstva svakog muslimana koji se o zakon nije ogriješio. Ona je uvijek bila dio rješenja društvenih problema a ne dio problema i tako će i ostati.

Naravno, i nas ovdje kao i sve muslimane širom svijeta uznemirila je najava pastora Terija Džonsa (Terry Jones) da će u svojoj maloj privatnoj bogomolji u Gainsvilu (Gainesville), u Floridi, obilježiti 11. septembar, tj, u sljedeću subotu, spaljivanjem Kur'ana. Na sreću, Teri Džons je ostao usamljen u svom radikalizmu, jer su svi razumni pojedinci i organizacije, posebno crkvene i vjerske zajedine u Americi, to osudile. Mi smo posebno zadovoljni  izjavom državne sekretarice Hileri Klinton (Hillary Clinton), koja je pozvala medije da „kao čin patriotizma ne objavljuju spaljivanje", te dodala: „Žalosno je da je pastor iz Gainsvila u Floridi sa crkvom od pedesetak članova mogao napraviti tako sramotan, žalostan i zlonamjeran plan te  priviću svjetsku pažnju.

Mi vjerujemo u američki duh suživota i tolerancije i zato čin Terija Džonsa doživljavamo kao izolirani incident kojeg preziremo i osuđujemo, jer vrijeđa naša vjerska i ljudska osjećanja. Nadam se da muslimani neće nasjesti na ovu Džonsovu neviđenu provokaciju i da će cijeniti suosjećajnost i podršku svih Amerikanaca koji u muslimanima vide prijatelje a islam poštuju kao svjetsku religiju mira. 

Još jednom vam hvala što ste nas počastili vašim prisustvom i želim vam da se ugodno osjećate.

Koristim se prilikom da čestitam novu godinu Jevrejima, da svima kojima je Bajram na srcu čestitam Bajram šerif mubarek olsun te da svima vama poželim dobro zdravlje i ugodno druženje.