Promo banner

A+ A A-

Protest Vakufske direkcije

Sarajevo, 2. septembar 2010. (MINA) - Vakufska direkcija je danas načelniku opštine Bosanski Novi uputila protest zbog uzurpiranja vakufskog zemljišta pod nazivom stari mezarluci „Jablanica" u Bosanskom Novom zahtijevajući da se hitno obustave svi radovi na vakufskom zemljištu.

zemljiste-vakufska-direkcija-bos-noviUzurpiranje vakufskog zemljišta izvršeno je od strane opštine Bosanski Novi u cilju izgradnje trotoara pored magistralnog puta Bosanski Novi-Bosanska Krupa.

Vakufska direkcija je iznenađena činjenicom da je opština Bosanski Novi odlučila da bez ikakve saglasnosti od strane Islamske zajednice na silu izvrši oduzimanje vakufskog zemljišta.

Iako je Medžlis IZ Bosanski Novi u nekoliko navrata od nadležnih inspekcijskih i opštinskih službi tražio da se obustave bespravni radovi na vakufskom zemljištu, nadležne navedene institucije nisu se udostojile da daju odgovor na upućene zahtjeve. Niko od prozvanih organa do danas se nije oglasio a uzurpacija vakufskog zemljišta je nastavljena.

Vakufska direkcija od načelnika opštine Bosanski Novi je zatražila da se poštuju zakonske norme i procedure koje regulišu imovinsko-pravne odnose.

Načelnik opštine Bosanski Novi je upozoren da će, ukoliko se ne obustave bespravni radovi na vakufskom zemljištu, biti preduzete sve neophodne zakonske radnje u cilju zaštite vakufske imovine uključujući i pokretanje krivično-pravne odgovornosti protiv odgovornih pojedinaca, kaže se u saopćenju Vakufske direkcije.