Promo banner

A+ A A-

Reisu-l-ulema primio Ejupa Ganića

Sarajevo, 30. august 2010. (MINA) - Danas je reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić primio prof. dr. Ejupa Ganića.

            Reisu-l-ulema je izrazio čast i zadovoljstvo što prima čovjeka koji zaslužuje poštovanje.

            Reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić je izjavio da je prof. dr. Ejup Ganić simbol državnosti  BiH i ono što je uradio 2. i 3. maja, 92. je bilo presudno za državu BiH, po onoj Šekspirovoj « biti ili ne biti »

            - Zbog toga mi koji smo svjedoci te povijesti, moramo biti svjesni te personifikacije Ejupa Ganića sa državnošću BiH i obratno države BiH koja se očitovala u hrabrosti, odvažnosti, mudrosti, dosjetljivosti i na kraju i ova presuda koja je bila u Londonu je zapravo značila biti ili ne biti za državu BiH u njezinoj autonomiji, njezinoj suigeneris državi, jer mi imamo nažalost susjede koji još uvijek samo retorički govore o priznavanju BiH i uvažavanju državnosti, a apetiti su im još snažni i jaki u ugrožavanju  omalovažavanju državnosti. Mi moramo biti svjesni toga i zbog toga držanje Ejupa Ganića treba da bude model i primjer mladima, budućim generacijama, kako se brani dostojanstvo i sloboda  države.

reisu-l-ulema-i-ejup-ganica-2010

Mi ovdje kao narod, bez države u Evropi nemamo sigurnu budućnost. Bez države BiH koja će nas štititi od eventualnih budućih genocida  neizvjesna je budućnost naših unuka. I ja želim ovdje da posebno podvučem, da ukoliko postoje dva dokumenta na koje država BiH treba da bude ponosna i da ih upiše u sve školske udžbenike i  na javnim i važnim mjestima državnosti BiH, onda su to: Povelja Kulina bana i Presuda engleskog sudije Timotija Vorkmena koji je u svojoj presudi napisao dokument koji za nas sve patriote Bosance i Hercegovce jeste fundamentalni dokument za državnost BiH za slijedećih hiljadu godina kao što je i Kulin ban napisao svoju Povelju koja važi i danas i važiće sve dok ovdje bude dobrih Bošnjana.

U tom smislu je i moja čast i zadovoljstvo da primim čovjeka koji zaslužuje naše poštovanje i da na ovaj način poručimo posebno  našoj omladini da nije dovoljno da imamo samo jednog Ejupa Ganića, već da imamo na stotine, hiljade i milione  Ejupa Ganića koji imaju razloga da budu ponosni na ono što su radili, kao što je Čerčil govorio kada je morao donositi krupne odluke za koje su ga poslije neki kritikovali, govoreći da je uradio ono što je morao.

Prof. Ejup Ganić je 2. i 3. maja 92.  uradio ono što je morao uraditi kao patriota jer je to bilo u njemu samome, jer nažalost mi nismo prolazili kroz školu gdje smo učili kako se voli i brani država, nego smo svi 2. i 3. maja 92. spontano reagovali kao ljudi koji su u svojoj podsvijesti nosili tu ljubav prema državi BiH, rekao je reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić

- Meni je privilegija i čast da sam danas zvanično primljen kod našeg uvaženog reisu-l-uleme, rekao je Ganić.

- Ovo je za mene čin poštovanja prema mojoj ličnosti da me prvi čovjek Islamske zajednice i našeg naroda primi. Ja sam posebno počašćen što je reisu-l-ulema tokom mog zatočeništva, jer ja sam bio politički zatvorenik Velike Britanije pet mjeseci, na međunarodnoj sceni  podigao glas i naravno ovdje kod našeg naroda tako da mi je ta mobilizacija puno značila. Jer ja sam relativno mlad doživio da mi uče dove u džamijama, mesdžidima i tekijama za pravedan ishod je nešto što treba doživjeti i ja sam imao privilegiju da to doživim. S druge strane mene je reisu-l-ulema posjetio u Londonu i ohrabrio me da se borim, to mi je bila jedna dodatna injekcija da se organiziram zajedno sa svojom porodicom i da se izborimo za pravdu. Ta njegova posjeta je bila istovremeno znak na međunarodno sceni da je to više od hapšenja jednog čovjeka,to što su mene zadržali tamo, tako da je to dobilo jednu međunarodnu dimenziju u Evropi i islamskom svijetu. Ja sam se osjećao počastvovanim,  jer čovjek ne zna, samo Allah zna što je meni ova uloga bila namijenjena. Ja se sada vraćam poslu s velikim elanom da pomognem i što kaže naš narod, vrijedilo se boriti, rekao je za MINU prof. dr. Ejup Ganić  nakon razgovora sa reisu-l-ulemom dr. Mustafom Cerićem.