Promo banner

A+ A A-

Rijaset najoštrije osudio teroristički čin u Bugojnu

Sarajevo, 28. juni 2010. (MINA) - Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini pod predsjedavanjem reisu-l-uleme dr. Mustafe Cerića i u prisustvu članova Rijaseta i muftija, 28. 06. 2010. godine održao je u Sarajevu 14. redovnu sjednicu.

Rijaset Islamske zajednice je uvojio prijedlog programa ramazanskih aktivnosti, utvrdio visinu nisaba za zekat za 2010/2011. godinu u iznosu od 5.810 KM, odnosno 2.970 eura. Visina sadekatu-l-fitra za ramazan 2010. godine utvrđena je u iznosu od 7, 10 i 20 KM, odnosno u bošnjačkoj dijaspori najmanji iznos je 10 eura ili odgovarajuća protuvrijednost u drugim valutama.

Na sjednici Rijaseta uvojen je prijedlog Pravilnika o izboru vodiča za hadž i prijedlog Pravilnika o izboru ljekara za hadž.

sjednica-rijaset-juni-2010

Muftija travnički Nusret ef. Abdibegović podnio je Rijasetu izvještaj o organizaciji jubilarne 500. Ajvatovice. Organizacija dana Ajvatovice je ocijenjena izuzetno uspješnom i tim povodom Rijaset Islamske zajednice je odao priznanje muftiji travničkom.

Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini je najoštrije je osudio brutalni teroristički čin podmetanja eksplozivne naprave ispred policijske stanice u Bugojnu.

Ugrožavanje ljudskih života, imovine i narušavanje sigurnosti je neprihvatljivo i počinoci takvih djela moraju snositi punu zakonsku odgovornost.

Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini podsjeća da su državni organi dužni obezbjediti sigurnost građana i njihove imovine na cijelom području države Bosne i Hercegovine.

Reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić sutra će posjetiti Bugojno i imamiti dženazu-namaz nevino stradalom policajcu Tariku Ljubuškiću, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Rijaseta islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

sjednica-rijaset-juni-2010a