A+ A A-

Libijski ministar vakufa u Mostaru

Mostar, 11. maj 2010. (MINA) - Libijski ministar vakufa i zekata Ibrahim Abduselam Ibrahim u pratnji reisu-l-uleme dr. Mustafe Cerića i hafiza Senaida Zaimovića, direktora Vakufske direkcije Rijaseta IZ u BIH danas je posjetio Mostar, Počitelj i tekiju na vrelu Bune.

 Nakon posjete sjedištu Mostarskog muftijsta gdje ih je u ime mostarskog muftije primio sekretar Nazif ef. Garib libijski ministar je posjetio Stari most i Karađoz-begovui medresu. Direktor Karađoz-begove medrese Šefko ef. Tinjak predstavljajući značaj i rad ove odgojno-obrazovne ustanove uglednim gostima naglasio je potrebu izgradnje nove zgrade ove škole.

reis-lib-amb-mostar-2010

Reisu-l-ulema i libijski ministar na Starom mostu u Mostaru

Na pitanje na koji način bosanskohercegovački muslimani mogu pomoći muslimanima Libije i drugih islamskih zemalja ministar Ibrahim Abdusselam Ibrahim je kazao kako će u tom pogledu od velikog značaja biti ideja reisu-l-uleme dr. Cerića da se na prostoru Evrope izgradi renomiran i respektabilan islamski univerzitet na kojem će znanje sticati studenti iz cijelog svijeta.

 Ponavljajući zahvalnost narodu  Libije i njenom predsjedniku Gadafiju za svu podršku koju su nam pružali u vrijeme agresije na BiH i još uvijek pružaju reisu-l-ulema dr. Cerić se prisjetio stava Muamera el-Gadafija u kojem sve narode na prostoru bivše Jugoslavije doživljava kao prijatelje a Bosance kao braću.

«Današnje očitovanje libijskog ministra Vakufa i zekata da će pomoći Karađoz-begovu medresu je jedna od najljepših vijesti koju smo čuli u zadnjih nekoliko godina», rekao  je reisu-l-ulema.