Promo banner

A+ A A-

Apel Vakufske direkcije za povrat uzurpirane imovine

ZNAKIZ1Sarajevo, 28. april 2010. (MINA) - Vakufska direkcija Rijaseta Islamske zajednice u BiH uputila je javni apel predstavnicima vlasti u BiH u kojem traži konačno donošenje zakona o povratu oduzete vakufske imovine. U apelu se kaže:

-Vakufska direkcija izražava zabrinutost zbog nastavljanja ignorantskog odnosa države prema vjerskim zajednicama koje već dvadeset godina čekaju da dođu u posjed svoje imovine.

U predizbornim kampanjama za prve demokratske izbore sve političke stranke obećale su povrat oduzete imovine što se ponavljalo i u svim narednim predizbornim kampanjama. Nažalost, one su bile u funkciji dobivanja glasova, a od prvih obećanja pa do danas, zakon o restituciji nije donesen, samo zbog izostanka političke volje. U međuvremenu susjedne zemlje su dobrim dijelom riješile ovo goruće pitanje.

Vakufska direkcija zahtijeva od Vijeća ministara i Ministarstva pravde kao nosioca obaveze izrade Zakona da što prije organiziraju pravnu raspravu sa predstavnicima vjerskih zajednica, predstavnicima nevladinih organizacija, nacionalnih i kulturno-prosvjetnih društava i drugih zainteresiranih subjekata u cilju rješavanja ovog pitanja.

Entitetskim zakonima o prodaji stanova nad kojima postoji stanarsko pravo, potvrđena je ranija pljačka/otimačina od izvornih vlasnika, čime je pravda narušena jer je zakonom o otkupu stanova data prednost nositeljima stanarskog prava a ne izvornim vlasnicima kako bi povratili svoj posjed. Istim zakonom izvorni vlasnici su izigrani na način da su trebali dobiti zamjenske stanove - od čega još uvijek nema ništa, a o čemu svjedoči i presuda Ustavnog suda FBiH (Sl. Novine br. 5 od 3.2.2010. godine). U toku je i drugi vid pljačke/otimačine, a radi se o pokušaju uknjiženja poslovnih prostora na prostornoj cjelini Baščaršija na kojima su izvršeni radovi izgradnje do 1990. godine.

Smatramo da je krajnje vrijeme da Parlamentarna skupština BiH u ovoj godini donese Zakon o restituciji.

Na sceni je još jedna opasnost koja prijeti nacionaliziranoj imovini. Naime, radi se o podjeli državne imovine i njenoj daljnjoj privatizaciji. Smatramo da bi se trebala onemogućiti podjela državne imovine dok se ne donese Zakon o restituciji i na taj način spriječi otuđenje nacionalizirane imovine.

Žalosno je da predstavnici vlasti i dalje pokazuju ignorantski i diskriminirajući odnos prema svojim građanima, istim onim građanima koji su im povjerili vlast, a posebno prema vjerskim zajednicama i vakufskoj imovini. Ovakvim diskriminirajućim odnosom vlast pokazuje nepoštivanje Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda, definiranih u protokolu 1. čl. 1: „Pravo na slobodno i ničim ometeno uživanje i korištenje svoje imovine."

Ova Konvencija je jednoglasno prihvaćena u našem Parlamentu čime je stvorena obaveza koju niko ne može i ne smije osporavati, kaže se u apelu koji je uputila Vakufska direkcija.