Promo banner

A+ A A-

Neobjavljeno reagovanje u Oslobođenju

ZNAKIZ1Sarajevo, 17. decembar 2009. (MINA) - Služba za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini reagirala je na konstatciju urednice Oslobođenja u intervjuu s Raffijem  Gregorianom, prvim zamjenikom visokog predstavnika u BiH, pod naslovom „Radončić je toliko blizak Dodiku da ponavlja i njegove greške", Oslobođenje, 14. 12. 2009. godine, str. 5. Ni nakon tri dana reagiranje Islamske zajednice nije objavljano u ovom listu.

U reagiranju Službe za odnose s javnošću Rijaseta upućenom Oslobođenju se kaže:

 

-Konstatacija iz podnaslova intervjua s prvim zamjenikom visokog predstavnika u BiH Raffi Gregorianom, kojeg potpisuje Vildana Selimbegović: „Iako je nedavno (zlo)upotrijebio i Sabor IZ-a BiH za antiameričku kampanju...", predstavlja proizvoljnu konstrukciju urednice Oslobođenja, jer takav ili sličan stav nije izrečena nigdje u tekstu intervjua.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini smatra da se ovakvim neosnovanim konstatacijama sugeriraju i nameću javnosti lični stavovi koji nemaju nikakvog razumnog uporišta, čime se plasira pogrešna slika o njenim organima i ustanovama. Stavovi Islamske zajednice o vjerskim i pitanjima od javnog interesa su jasni i javnosti poznati. Stoga je krajnje nekorektno ostavljati utisak ili podmetati javnosti lične stavove kao riječi sugovornika.

Ko ima dileme o stavovima Islamske zajednice, njena adresa i hijerahija je poznata, može doći i o njima se informirati i razgovarati, tako da otpada svaka potreba da u tome neko posreduje, tumači drugome stavove Islamske zajednice, izuzev njenih legitimnih organa, ili nekoga brani od Islamske zajednice, osim ako se na to dobrovoljno ne pristaje, što je svačiji lični izbor.

Islamska zajednica u BiH vjeruje da ima demokratsko pravo ali i obavezu prema muslimanima da javno i jasno iznosi svoje stavove o vjerskim ali i pitanjima koja se tiču općeg dobra i interesa naroda i države Bosne i Hercegovine. Islamska zajednica se ne boji debate i dobronamjerne konstruktivne kritike njenih stavova u ambijentu iz kojeg će biti eliminiran govor mržnje, netrpeljivost, nepoštovanje sugovornika, lični napadi i uvrede.

Islamska zajednica u BiH poštuje svačiji zakonit izbor i slobodu javnog društvenog ili političkog organiziranja i djelovanja, međutim istodobno odbija da je, kao Zajednicu općeg dobra, bilo ko prisvaja, kompromitira i utiče na njen rad mimo njenih legalnih i legitimnih organa i ustanova, ističe se u reagiranju Službe za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.