Promo banner

A+ A A-

Izjava reisu-l-uleme povodom zabrane gradnje munara u Švicarskoj

reisu-l-ulema

Sarajevo, 1. decembar 2009. (MINA) - Na zahtjev velikog broja medija da komentira rezultat švicarskog referenduma o zabrani gradnje munara, reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić je putem MINE dao izjavu u kojoj se kaže: 

- Zanimljivo, Švicarska je baš na Kurban-bajram odlučila da na muslimanima demonstrira svoju moć, odnosno nemoć u poštivanju ljudskih prava kao  temeljne pretpostavke  sistema  europskih  vrijednosti.  Nisam opterećen teorijom zavjere, ali je zanimljivo da smo mi autohtoni muslimani u Europi, Bošnjaci i Albanci, u isto vrijeme na Kurban-bajram primili vijest o tome da smo izvan slobodnog viznog režima u Europskoj uniji te da su Švicarci na referendumu glasali protiv munare. 

S obzirom da bosanski muslimani imaju iskustvo genocida, koji je tako blizu i tako duboko u njihovom sjećanju, pitanje munare u Švicarskoj je važno, ali je za njih važnije da im se osigura pravo na život u Europi i pravo na slobodu od straha za budućnost njihove djece. Nažalost, obje poruke, ova iz Brisela da smo manje vrijedni od naših susjeda Srba, Crnogoraca, Makedonaca i Hrvata, i ova iz Švicarske da su naši vjerski i kulturni simboli nepoželjni, nisu ohrabrujući i ne govore o Europi u kojoj su svi ljudi i svi narodi jednakopravni i jednako vrijedni poštovanja.

 Očito, Europa je ne samo u ekonomskoj, već i u velikoj moralnoj krizi. Ako je toga svjesna, onda Europa umjesto da dalje tone u krizu, treba da u europskim muslimanima vidi partnera za ekonomski i moralni oporavak.

Nadam se da će Europa to uskoro shvatiti i da će se vratiti svojim vlastitim vrijenostima o ljudskim pravima, koja su oko zabrane munare u Švicarskoj i oko osporavanja viznog režima za Bošnjake i Albance u Briselu, teško narušena., kaže u izjavi reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH dr. Mustafa Cerić.