Promo banner

A+ A A-

Susret Reisu-l-uleme s predsjednikom Haškog suda i Glavnim haškim tužiocem

Hag,18. novembar 2009. (MINA) - U okviru dvodnevnog boravka u Haagu - Nizozemska, a povodom održavanja prve konferencije Svjetskog halal foruma, reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić se jučer sastao sa predsjednikom haškog suda Patrikom Robinsonom (Patrick Robinson) i glavnim haškim tužiocem Seržom Bramercom (Serge Brammertz). Razgovorano je o važnosti da Haški tribunal uspješno i do kraja procesuira sve ratne zločine kako se to ne bi nikad više ponovilo nikome i nigdje.

Reis-Bramerc-ambasador-BiH

Reisu-l-ulema Cerić se zahvalio predsjedniku Robinsonu što je u svom izvještaju UN-u pokrenuo pitanje nadoknade žrtvama genocida i na taj način oživio im nadu da njihova patnja i bol nisu zaboravljeni od svijeta, posebno od onih koji mogu i hoće da učine sve što je potrebno da se u svijetu ne događaju masovna ubistva poput holokausta i genocida. Naravno nikakva kompenzacija ne može povratiti živote nevino ubijenih ljudi, ali može olakšati bol i patnju njihovim preživjelim rođacima i zato ću se, kaže predsjednik Haškog suda  Patrik Robinson, „ja i dalje zalagati za kompenzacijski program UN-a kojeg će, nadamo se, podržati zemlje koje o tome odlučuju u UN-a".

Reis-Patrik-Robinson-ambasador-BiH

U razgovoru sa glavnim haškim tužiocem Seržom Bramercom, resiu-l-ulema Cerić je naglasio važnost da se ustanovi puna istina o svakom ratnom zločinu, „jer čovjek može podnijeti određenu nepravdu, ali nikako i nikada ne može prihvatiti laž i neistinu koja negira genocid, koja ne prizna patnju i bol žrtve. Svako na svoj način treba pridonijeti miru i pomirenju u našoj zemlji na principu istine i pravde. One koji ne surađuju da se dođe do istine i pravde i koji skrivaju osumnjičene za ratne zločine poput Ratka Mladića ne treba nagrađivati, već od njih treba tražiti da ispune svoje obaveze prema zahtjevima međunarodnog suda i na taj način pokažu da istinski žele biti u familiji civiliziranog svijeta koji je utemeljen na principu snage argumenta a ne na argumentu sile čija posljedica je genocid" - kazao je reisu-l-ulema Cerić. 

Glavni Haški tužitelj Serž Bramerc je ponovio da Haški tribunal čini sve da se dođe do istine i pravde o svim ratnim zločinima na prostorima bivše Jugoslavije kao uvjet za istinski mir i pomirenje među ljudima i narodima na Balkanu.

Reis-u-bosnjackoj-dzamiji-Roterdam

Reisu-l-ulema Cerić je  bošnjačkoj džamiji u Roterdamu u utorak navečer klanjao jaciju-namaz i održao predavanje džematlijama - Bošnjacima u prisustvu imama Nermina ef. Čanića.

Osnovna poruka reisu-l-uleme Cerića u Roterdamu je bila da je ovo vrijeme velikih iskušenja za naš narod i našu državu, koja treba da nas zbliže i osnaže na putu naše slobode i časti.

 „Uvjeren sam da će nas nastupajući Kurban-bajram okupiti oko zajedničkog cilja, a to je da se ujedinimo iznutra kako bismo bili snažni i otporni na sve izazove koji su pred nama" - rekao je reisu-l-ulema Cerić i poželio da se fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine plasira na svjetsko prvenstvo u Južnoj Africi.