Promo banner

A+ A A-

Saopćenje Službe za odnose s javnošću Rijaseta

ZNAKIZ1Sarajevo, 29.septembar 2009. (MINA)-  Služba za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u saopćenju za javnost ukazuje na negativistički pristup prema Islamskoj zajednicu u nekim programima Federalne televizije. U saopćenju se kaže:

- Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini želi javnosti ukazati na tendenciju negativističkog pristupa prema Islamskoj zajednici i njenim predstavnicima u pojedinim programima Federalne televizije, čime se krši Kodeks o emitiranju radio-televizijskog programa koji nalaže standarde pristojnosti, osiguranje da svi programi, a naročito informativni, budu tačni, pravični i nepristrasni, da se religija i religijske aktivnosti pripadnika različitih vjeroispovijesti ne smiju pogrešno predstavljati. Također Zakon o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica zabranjuje svaku diskriminaciju koja je zasnovana na vjeri ili uvjerenju, naročito napade i uvrede vjerskih službenika i omalovažavanje ili izrugivanje bilo koje vjere. 

U političkom magazinu „60 minuta" od 28. 09. 2009. godine, prešućeno je da su predstavnici Islamske zajednice javno i nedvosmisleno osuđivali napade na objekte drugih vjerskih zajednica na području Srednjobosanskog kantona i ratne zločine. Prešućeno je da su brojne džamije na tom području uništene i oštećene, među kojima je i ona najstarija u Bandolu, a takvi ataci na džamije su ostali bez osude.  

U Dnevniku 2 Federalne televizije, od 26. 09. 2009. godine, nakon emitiranih priloga s vjerskim sadržajem, posjete pape Benedikta XVI Češkoj i priloga s međureligijske konferencije u organizaciji Međureligijskog instituta, i korektno prenešenih izjava predstavnika vjerskih zajednica, urednik i voditelj od svih vjerskih predstavnika jedino je imao neprimjeren komentar o reisu-l-ulemi Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Također,  skandalozni primjer stavljanja ambijentalnog kompleksa Careve džamije u Sarajevu i njenih džematlija u prilog o odbjeglom osuđeniku iz zeničkog zatvora, što se ponavljalo u informativnim programima Federalne televizije, samo je jedan u nizu dokaza smišljene kompromitacije islamskih vrijednosti i njihovo stavljanje u neprimjeren kontekst, i ukazuje da cilj nisu samo određene ličnosti, nego i islamski simboli poput džamije, u ovom slučaju Careve koja u tradiciji Sarajeva i životu njenih džematlija ima posebnu važnost i simboliku.  

Islamska zajednica vjeruje da je praksa izdvajanja njenih vjerskih predstavnika i simbola islama u odnosu na druge i njihovo praćenje neprimjerenim kontekstom i komentarima u suprotnosti sa načelom nepristrasnosti i jednakog tretmana vjerskih zajednica. Islamska zajednica ovakav postupak smatra diskriminatorskim, te pokazateljem da se pojedini novinari i urednici Federalne televizije nisu oslobodili svojih predrasuda i negativističkog pristupa prema vrijednostima islama, muslimana i institucija Islamske zajednice, što ukazuje da oni žele i dalje nastaviti ranije započetu kampanju ponižavanja institucionalnih vrijednosti islama i Islamske zajednice.

Oni Bošnjaci, zaposleni na Federalnoj televiziji, koji žele uživati pravo samomržnje i iskazivanja frustracije rođenjem u muslimanskoj tradiciji, nemaju pravo tu samomržnju širiti i nametati onim muslimanima i onim Bošnjacima koji osjećaju ponos na vrijednosti svoje vjere, kulture i nacije. Hvala Bogu da ima još živih svjedoka koji znaju ko je bio žrtva a ko agresor u Bosni i Hercegovini i kakva je čija uloga bila, kaže se u saopćenju Službe Rijaseta za odnose s javnošću.