Promo banner

A+ A A-

Saopćenje Službe za odnose s javnošću povodom reagiranja FTV-a

 

Sarajevo, 30.juli 2009. (MINA) - Služba za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u povodu reagiranja Federalne televizije u Dnevniku 2, 29. 07. 2009. g., ukazuje na neutemeljene optužbe na račun Islamske zajednice.   

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini je duboko uvjerena da je sloboda mišljenja jedna od najvećih tekovina čovječanstva, koju nakon godina neslobode i straha imaju pravo svi uživati, uključujući muslimane i Islamsku zajednicu. Također jedna od tekovina koja je neodvojiva od slobode jeste odgovornost, nepristrasnost i poštovanje druge strane. Nažalost, kada je u pitanju odnos Federalne televizije prema muslimanima i Islamskoj zajednici odgovornost prema javnosti, nepristrasnost i poštovanje su žrtvovani, te Islamska zajednica odlučno odbacuje proizvoljne optužbe „o pokušaju gušenja javne riječi", kako joj se to imputira u reakciji Federalne televizije. 

Premda nije jasno koja je instanca u hijerarhiji Federalne televizije dala komentar na saopćenje Islamske zajednice, ova kuća nije demantirala lažan navod, niti ponudila razumno objašnjenje za montiranje ambijentalnog prostora Careve džamije i vjerskog čina kao posebne vizuelne poruke u sporni prilog, čak štaviše nastavila je obmanjivati i lažno informirati javnost tvrdnjom da je Regulatorna agencija za komunikacije odbacila optužbe o kleveti. Radi istinitog informiranja javnosti treba kazati da je Regulatorna agencija za komunikacije razmatrala i odbila prijavu Rijaseta vezano za kršenje Kodeksa o emitovanju radio-televizijskog programa, i pri tom je u svojoj odluci jasno konstatirala da ona nije nadležna za kvalifikacije koje bi mogle spadati u domen klevete, koje spadaju isključivo u nadležnost suda, a ne Agencije. 

Toliko o istini i uređivačkom poštenju Federalne televizije. A koliko ova televizija „visoko cijeni Islamsku zajednicu" neumoljivo će pokazati statistički podaci i analiza o broju emitiranih priloga i sadržaja o Islamskoj zajednici i njenim autoritetima i predstavnicima drugih zajednica, sa stanovišta karaktera, načina interpretacije, jezika i neverbalnih poruka. Te činjenice su neumoljive i nikakva ih galama ne može obezvrijediti.

Istina i pravda su najjača zaštita. Islamska zajednica podržava „institucionalnu zaštitu medija od domaćih organa, OHR-a, nevladinih organizacija, Vijeća Evrope, OSCE-a, svjetskih organizacija koje štite slobodu medija", ali se nada da će ove organizacije kazati da u njihovim zemljama sloboda medija podrazumijeva javnu odgovornost, nepristrasnost, odustvo jezika mržnje i huškačkog tona u javnoj sferi. Međutim, Islamskoj zajednici ne može niko osporiti pravo da javno iznosi svoje stavove i mišljenja, da insistira na istini, pravdi i pravu svih ljudi bez obzira na vjeru i naciju na fer i korektan odnos prema njihovim vjerskim, nacionalnim i kulturnim vrijednostima na Federalnoj televiziji, kao javnom servisu koji nije ustanovljen da vrši javnu kompromitaciju bilo koga, pa tako i neistomišljenika i nepodobnih osoba, kao što je to bilo u doba jednopartijskog sistema i pameti, a građani koji je plaćaju imaju pravo da im se ne udara na čast i ljudsko dostojanstvo. Odbacivanje laži i klevete spada u demokratski standard i profesionalnu normu svakog medija i organizacije, kaže se u saopćenju Službe Rijaseta za odnose s javnošću.