Promo banner

A+ A A-

Hutba reisu-l-uleme i dodjela nagrade i povelje u Potočarima

Sarajevo, 08.07. 2009. (MINA) - U okviru srebreničke kolektivne dženaze sutra (petak 10.7.2009) reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić će održati hutbu i imamiti džumu-namaz na Musalli u Potočarima. Kao što je poznato, predviđeno je da se sutra pročita europska hutba u džamijama u Europi, te u domovini i bošnjačkoj dijaspori u svijetu.

Također, sutra će   predstavnice udruženja porodica žrtava genocida uručiti  ovogodišnju nagradu ‘'SREBRENICA 1995'' Dijani Valis (Wallis), podpredsjednici EP i Jelku Kacinu, članu EP, koji su veoma zaslužni za rezoluciju Europskog parlamenta kojom je 11. juli proglašen danom sjećanja na srebrenički genocid. Priznanja potpisuje Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Sarajevskog univerziteta. Također ovom prilikom bit će dodijeljena ‘'POTOČARSKA POVELJA' Berizu Belkiću i Muratu Hurtiću. Ceremonija dodjele će se, kao i prethodnih godina, održati u Memorijalnom centru „Srebrenica/Potočari spomen obilježje i mezarje" 10. jula u 18.00 sati u prisustvu učesnika ovogodišnjeg srebreničkog mirovnog marša.

Utemeljivač nagrade ‘'SREBRENICA 1995" i priznanja ‘'POTOČARSKA POVELJA'' je reisu-l-ulema dr. Mustafa efendija Cerić i dodjeljuje se svake godine na godišnjicu sjećanja na žrtve genocida počinjenog u Srebrenici, kao priznanje onima koji se bore protiv genocida, a promovišu mir i toleranciju u  svijetu.

Dosadašnji dobitnici nagrade ‘'SREBRENICA 1995'' hronološkim redom su Tadeusz Mazowiecki - bivši Specijalni izvještač UN-a za ljudska prava, Tilman Zulch - predsjednik saveza ugroženih naroda i počasni kongresmen Chris Smith, a priznanja ‘'POTOČARSKA POVELJA'' Paddy Ashdown - bivši Visoki predstavnik u BiH, Fuad Riad - bivši sudija Haškog tribunala i gosp. Amor Mašović - šef federalne komisije za nestala lica i ekshumacije.  Prošlogodišnji dobitnik nagrade ‘'SREBRENICA 1995'' bio je niko drugi nego sadašnji podpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država Jozef Bajden (Joseph Biden).