A+ A A-

Otvorena bošnjačka džamija u Luzernu

Sarajevo, 21. juni 2009. (MINA) - Danas je u Luzernu u Švicarskoj završen trodnevni program svečanog otvorenja džamije u bošnjačkom džematu Luzern (Švicarska).

Centralna svečanost,  kojoj je prisusvovalo nekoliko hiljada Bošnjaka iz Luzerna, drugih bošnjačkih džemata iz Švicarske i drugih evropskih zemalja, održana je u subotu 20. juna. Svečanosti su prisustvovali reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić, zamjenik reisu-l-uleme hafiz Ismet ef. Spahić, muftija banjalučki Edhem ef. Čamdžić, muftija sandžački Muamer ef. Zukorlić, brojna druga ulema iz BiH, Sandžaka, Kosova, Hrvatske, Slovenije i bošnjačke dijaspore zapadne Evrope.Bili su prisutni i ambasador BiH u Cirihu Jakob Finci, predstavnici kantona Luzern, katoličke crkve i drugih institucija.

Džamiju u Luzernu otvorio je Vehbija Efendić, predsjednik džemata kome je ovu počast ukazao reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić , kao najzaslužnijoj osobi za uspostavljanje džemata i izgradnju islamskog kulturnog centra u Luzernu.

Džemat Luzern osnovala je grupa Bošnjaka  koju je  predvodio Vehbija ef. Efendić 8. jula 1991. godine.To je bio prvi bošnjački džemat u Kantonu Luzern (Švicarska). Na prostoru od hiljadu i tri stotine kvadratnih metara koje je vlasništvo ovog džemata nalazi se zgrada u kojoj je džamija, biblioteka, radni prostori, abdesthane, sala za sastanke, restoran i drugo.

U  svom obraćanju na svečanosti reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić je čestitao džematlijama, imamu Ćazimu ef. Mehmedoviću i predsjedniku džemata Vehbiji Efendiću na uspjehu kojeg ostvaruju i zahvalio vlastima Kantona Luzern na njihovoj predusretljivosti i pomoći koju pružaju Islamskoj zajednici Bošnjaka.