Promo banner

A+ A A-

Reisu-l-ulema u Strazburu

Sarajevo, 23. april 2009. (MINA) - Danas su u Strazburu reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić, Udruženje „Pokret majki enklava Srebrenice i Žepe" i Udrženje „Žena - žrtva rata" predali predsjedniku Europskog parlamnta gosp. Hansu-Gertu Peteringu (Hans-Gert Pöttering) tradicionalni bosanski ćilim i bosansku džezvu u znak zahvalnosti za rezoluciju Europskog parlamenta kojom se 11. juli proglašava Danom sjećanja na srebrenički genocid. Uz metalnu ploču sa posvetom na bosanskom, engleskom, francuskom i njemačkom jeziku bosanki ćilim i džezva bit će izloženi na zidu i holu Europskog parlamnta, kao trajna zahvalnost žrtava genocida u Bosni i Hercegovini za povijesnu rezoluciju Europskog parlamnta o genocidu u Srebrenici.

Pored toga, reisu-l-ulma dr. Mustafa Cerić je predao pismo zahvale predsjedniku Peteringu u kojem s između ostalog kaže:

- Gospodine predsjedniče, pod Vašim predsjedavanjem 565 članova Europskog parlamnta su 15. janura 2009. god. glasali da se 11. juli proglasi europskim danom sjećanja na srebrenički genocid. Ovaj čin dobre volje Europskog parlamenta nije promijnio prošlost, ali jeste pružio priliku bosanskom društvu da ide naprijed u nastojanju da postane punopravni član velike europske familije naroda. Kao europsku vrstu različitosti u malom, Bosnu i Hercegovinu se ne smije ostaviti samu dok nastoji da ustanovi multikulturalno društvo i multinacionalnu državu. Bosanski uspjeh u tome je eurospski uspjeh, ali i bosanski neuspjeh je eurospki neuspjeh.

Stoga, institucionalizacija dana sjećanja na genocid u Bosni i Hrcegovini je dobar znak da je Europa svjesna svojih propusta u prošlosti kao i svojih obaveza prema Bosni i Hercegovini u budućnosti. Također, sjećajući se i odavajući poštovanje svim žrtvama žločina, Europski parlament je poslao jasnu poruku da Europa neće tolerirati zločin protiv čovječnosti. Želimo da znate da žrtve srebreničkog genocida cijene vaše apele za daljne napore kako bi se preostali bjegunci ratnog zločina priveli pravdi.

Gospodine predsjedniče, mi veoma cijenimo vaš osobni napor da Europsko vijeće, Europska komisija, države članice Europske unije, vlada i parlament Bosne i Hercegovine, kao i entiteti, te vlade i parlamenti zemalja zapadnog Balkana prihvate srebreničku rezoluciju kao svoju. To je dobar posao na kojeg možete biti ponosni.

Molim vas da prenesete izraze naše zahvalnosti svim članovima Europskog parlamenta koji su glasali za srbreničku rezoluciju za bolju budućnost naše djece i prospritetniju Europu. To je izvanredno postignuće na koje mogu biti ponosni.

Poklon bosanskog tradicionalnog ćilima, kojg su otkale vrijedne ruke Bosanki i bosanska klasična džezva, koju je napravio bosanski čovjek, predstavlja bosanski način zahvalnosti za vaš dobar posao u Parlamntu što je prava inspiracija za sve ljude dobre volje.

Neka Vas Bog blagoslovi!
Neka Bog blagoslovi Europu i neka je čuva od svakog zla! - završio je svoje pismo reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić predsjedniku Europskog parlamenta gosp. Hansu-Gertu Peteringu.