Promo banner

A+ A A-

Zapaljena džamija u Fazlagića Kuli

Sarajevo, 12. decembar 2008. (MINA) - « Našu bajramsku radost, i radost muslimana cijele Bone i Hercegovine pomutio je teroristički čin paljenja džamije u Fazlagića Kuli kod Gacka, koji se desio u noći, uoči Kurban bajrama. Džamija je u potpunosti izgorjela, a povratnici u Fazlagića Kulu još uvijek su u nevjerici.

Zahtijevamo od svih relevantnih faktora u Republici Srpskoj hitnu akciju kako bi se teroristi uhapsili i primjereno kaznili.

Očekujemo od organa vlasti Općine Gacko i Republike Srpske da u cilju promoviranja održivog povratka i izgradnje pravne i pravedne države preuzmu odgovornost i preduzmu konkretne aktivnosti na ponovnoj i hitnoj obnovi spaljene džamije.

Povratnicima poručujemo da, u ovom teškom momentu, ostanu dostojanstveni i mirni, da su muslimani Muftijstva mostarskog svim svojim bićem uz njih i da ćemo učiniti sve da život povratnika u Istočnu Hercegovinu bude dostojan čovjeka, kaže se u saopćenju - protestu Muftiluka mostarskog.

Kabinet Reisu-l-uleme upućuje oštar protest zbog vandalskog čina - paljenja džamije u Fazlagića Kuli i energično traži od državnih organa BiH, predstavnika međunarodne zajednice u BiH i entitetskih vlasti u RS da onemoguće ovakve teroritičke akte i konačno obezbjede uslove za miran, siguran i dostojanstven život na cijelom području države Bosne i Hercegovine.