Promo banner

A+ A A-

Saopćenje Kabineta reisu-l-uleme

careva-dzamija1Sarajavo, 17. novembar, 2008. (MINA) - Povodom komentara Vildane Selimbegović u „Oslobođenju" od 17. 11. 2008. god. pod naslovom „Rejsomanija", Kabinet reisu-l-uleme se oglasio saopćenjem za javnost u kojem se kaže:

-Već godinama Vildana Selimbegović se bavi likom i djelom reisu-l-uleme dr. Mustafe Cerića, prvo dok je radila kao urednica u magazinu „Dani" a sada kao glavna i odgovorna urednica „Oslobođenja".

Vildana Selimbegović ima pravo da bude opsjednuta likom i djelom reisu-l-uleme Cerića (o tome bi, možda, djelo Sigmunda Frojda moglo dati neka pojašnjenja), ali nema pravo konstrukcijama, izmišljotinama i otvorenim lažima širiti islamofobiju i uznemiravati muslimane, sve one kojima je reisu-l-ulema simbol jedinstva dina i ummeta, legalno izabrani duhovni autoritet, tumač islamskih vrijednosti.

Nastojanje da se stalnim medijskim manipulacijama obezglavi vodstvo Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, da se u Islamsku zajednicu unese smutnja i razdor, nije ništa drugo nego nastavak genocidne politike koja je nastojala bosansko-hercegovačke muslimane zbrisati sa lica zemlje.

Svima je poznato koliko je Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini, od 1993. do danas, doprinijela podizanju ugleda i časti islama i muslimana, o čemu govore prestižne međunarodne nagrade i priznanja koje je reisu-l-ulema dobio.
Također, svima je očigledno koliko je Islamska zajednica pridonijela stabilizaciji ove zemlje u miru, kao i njenoj odbrani od agresije, da bi sve to sada neodgovorni i sujetni pojedinci, kojima se daje medijski prostor, iz samo njima razumljivih razloga, ponižavali i rušili.

Stoga Kabinet reisu-l-uleme je iznenađen islamofobičnom uređivačkom politikom „Oslobođenja", koja se u zadnje vrijeme naročito očituje kroz islmofobiju glavne i odgovorne urednice Vildane Selimbegović.

Također, Kabinetu reisu-l-uleme je nejasna politika vlasnika „Oslobođenja", kojom se tolerira i, očito, podstiče neprofesionalan i tendencionalan odnos prema najstarijoj i, za bosanske muslimane, najvažnijoj duhovnoj i moralnoj instituciji koju cijeni i poštuje cijeli svijet.

Na kraju, Kabinet reisu-l-uleme izražava žaljenje što se „Oslobođenje", nekada ugledna bosanskohercegovačka dnevna novina, spustila na tako nisku razinu anti-muslimanske propagande, koja miriše na najcrnje dane bošljševizma i opće anti-islamske histerije.