Promo banner

A+ A A-

U petak sergija za džamiju u Ljubljani

dzamija_aksamSarajevo,13. novembar 2008. (MINA) - U petak 14. novembra 2008. godine nakon džume namza u svim džamijama će se putem sergije prikupljati prilozi za izgradnju džamije u Ljubljani.

Džamija u Ljubljani važan projekat Islamske zajednice i pokazatelj islamske solidarnosti

Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini izgradnju džamije u Ljubljani smatra posebno važnim projektom kako za Islamsku zajednicu u Sloveniji tako i za Islamsku zajednicu u Bosni i Hercegovini i pokazateljem islamske solidarnosti i duhovnog jedinstva muslimana.
Svjesni važnosti uspješnog okončanja prve faze u izgradnji džamije u Ljubljani, koja se sastoji od kupovine zemljišta za gradnju, Rijaset Islamske zajednice 21. oktobra 2008. godine, nakon provedene rasprave o provedenim aktivnostima oko kupovine zemljišta za izgradnju džamije, donio je zaključak da se organizira sergija, prikupljanje dobrovoljnih priloga vjernika, 14. novembra 2008. godine poslije džume-namaza, na cijelom području IZ-e u BiH i u svim džematima u bošnjačkoj dijaspori.
Kao što je javnosti poznato, Islamska zajednica u Sloveniji započela je proces otkupa zemljišta za džamiju i kulturni centar u Ljubljani, koji će biti mjesto obrazovanja i odgoja, međureligijskog i međukulturnog susreta i suživota.

IZ-a 39 godina čeka na ovaj trenutak

Islamska zajednica u Sloveniji već 39 godina čeka da joj se dodijeli adekvatno zemljište za izgradnju džamije u Ljubljani i tokom ovog dugog perioda bilo je različitih obećanja i nuđeno više lokacija, međutim još uvijek nije došlo do implementacije tih obećanja. Ipak, Islamska zajednica u Sloveniji od 1969. godine, kada je pokrenuta inicijativa za izgradnju džamije u Ljubljani, kao sada nije bila nikad bliže da osigura adekvatno zemljište za gradnju džamije.
Nakon posljednjih lokalnih izbora u Ljubljani i uz podršku ljubljanskog gradonačelnika, Općinsko vijeće Ljubljane je koncem juna 2008. godine donijelo odluku za uređenje zemljišta za džamiju, a 18. jula 2008. godine objavljena je prodaja 11.364 metara kvadratnih zemljišta za izgradnju džamije.
Islamska zajednica u Sloveniji se nalazi pred velikim izazovom i historijskom prilikom da otkupi to zemljište i stvori pretpostavke za gradnju džamije i islamskog centra. Potpuno je jasno da se ne može govoriti o gradnji džamije u Ljubljani prije nego što se izvrši otkup zemljišta.

U tom cilju Mešihat Islamske zajednice u Sloveniji provodi opsežne aktivnosti na prikupljanju sredstava. Na donatorskom iftaru 6. 9. 2008. god., na kojem su sudjelovali, između ostalih, dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema, i gradonačelnik Ljubljane g. Zoran Janković, sakupljeno je 530 hiljada eura. Islamskoj zajednici u Sloveniji je potrebno još 3.500.000,00 eura da bi kupila zemljište.

Poziv reisu-l-uleme sa minbera Begove džamije

Rukovođeni načelima islamske solidarnosti, nadahnuti kur'anskim riječima o natjecanju i potpomaganju u dobru, te imajući u vidu ovu historijsku priliku za muslimane u Sloveniji, Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini kao i njeni džemati u bošnjačkoj dijaspori, pozivaju sve vjernika da u petak, nakon džume namaza, u svojim džamijma, dajući svoje novčane priloge, iskoriste ovu jedinstvenu mogućnost i upišu se među donatore i graditelje džamije u Ljubljani, odnosno one dobročinitelje koji su stvorili pretpostavke da se džamija gradi.

U povodu organiziranja sergije za otkup zemljišta za džamiju u Ljubljani, želeći na taj način iskazati svoj lični i institucionalni značaj ove akcije, resu-l-ulema Islamske zajednice u BiH dr. Mustafa Cerić, predovodit će džumu namaz u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu i pozvati muslimane da pomognu gradnju džamije u Ljubljani.