Promo banner

A+ A A-

Zasjedanje Sabora Islamske zajednice u BiH

Sarajevo, 1. novembar 2008. (MINA) - Danas je u Sarajevu održana 6. redovna sjednica Sabora Islamske zajednice u BiH. Sjednicom je predsjedavao poredsjednik Sabora Edhem Bičakčić. Sjednici je prisustvovao reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić i većina muftija.

Na ovom zasjedanju sabornici su najviše pažnje posvetili zaštiti vakufske imovine s obzirom na okolnosti u kojima je institicija Vakufa i njegova imovina uveliko napadnuta.
Sabornici su izrazili nastojanje da se donesu dobra rješenja za povrat vakufske imovine u zakonu o restituciji. Izražena je i zabrinutost donošenjem zakona iz stanbene oblasti kojim se potpuno anulira vakufska imovina. Sabor je odlučan u tome da se iznađe pravna zaštita vakufske imovine.

Sabor Islamske zajednice je zaključio da se pristupiti i potpunoj reorganizaciji postojeće Vakufske direkcije i u okviri nje uspostavi Fond za potrebe identifikacije, registracije i uknjižbe vakufske imovine.

Reisu-l-ulema je u svom obraćanju na Saboru posebno popdcrtao potrebu održavanja jedne tematske konferencije na kojoj bi se razmotrila sva pitanja vezana za vakufsku imovinu i na osnovu toga predložili zaključci na narednom zasjedanju Sabora Islamske zajednice.

Na prijedlog Rijaseta Sabor Islamske zajednice je donio odluku o osnivanju Instituta za proučavanje tradicije Bošnjaka
-Ovo je, kako je na Saboru rekao reisu-l-.ulema dr. Mustafa Cerić veliki i značajan korak za islamsku zajednicu jer je izučavanje islamske tradicije Bošnjaka i obaveza koja proističe iz Ustava Islamske zajednice. Posebno značajnim je istaknuto to što će se izučavati hanefijska i maturidijska tradicija koju baštine bošnjački muslimani.
Sabor je imenovao sudije Ustavnog suda Islamske zajednice. Na prijedlog Rijaseta imenovani su prof. dr. Enes Ljevaković, mr. Osman Kozlić, prof. Mustafa Sušić i advokati Jusuf Šeta i Adnan Omanović.
Sabor je usvojio i Zaključak kojim se pozivaju svi organi i ustanove, članovi Sabora i članovi Islamske zajednice u BiH da u periodu do slijedeće sjednice Sabora dostave prijedloge za izmjene, odnosno dopune Ustava Islamske zajednice u BiH.